Koniec grudnia zbliża się coraz większymi krokami, a wraz z nim przygotowania do sylwestrowej zabawy. Jej nieodłącznym elementem są domowe przyjęcia, na których nie może zabraknąć dobrego towarzystwa, muzyki oraz jedzenia. W przypadku tego ostatniego na pewno sprawdzą się słodkości. Z jakimi deserowymi przekąskami warto powitać nowy rok?

Czekoladowe muffinki

Delikatne i rozpływające się w ustach ciasteczka o czekoladowym posmaku to fantastyczny wybór na imprezę, bez względu na okazję. Zaletą tego deseru jest nie tylko forma podania, ale też szybkość przygotowania. Co więcej, wiele wariantów smakowych tego przysmaku można kupić w cukierniach np. https://www.kandulski.pl i zamówić je w specjalnych sylwestrowych aranżacjach.

Składniki:

Czas przygotowania

45 minut

Liczba osób

5

Przygotowanie

Suche składniki wymieszać z innymi o tej konsystencji. W osobnym garnuszku roztopić czekoladę, a w drugiej miseczce dodać mleko i jajka. Następnie wszystko połączyć w jedną całość i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę o jednolitej konsystencji przelać do papilotek, ułożyć je na blaszce i piec w temp. 180°C przez ok. 30-35 min.

Pucharki chia z owocami

Nie ma nic lepszego niż odświeżające owoce w czasie szampańskiej zabawy. Zazwyczaj serwuje się je jako dodatek do deserów lodowych, ale ostatnio wśród pucharkowych propozycji królują puddingi chia.

Składniki:

Czas przygotowania

15 minut

Liczba osób

5

Przygotowanie

Do gotującego się mleka należy wsypać nasiona chia i cukier, a całość mieszać aż uzyska gęstą konsystencję. Tak powstały pudding przełożyć do pucharków lub niewielkich miseczek i przestudzić. Przed podaniem dodać owoce i posypać groszkami.

Szwedzkie bułeczki cynamonowe (kanelbullar)

Choć kuchnia z mroźnej Szwecji nie cieszy się takim zainteresowaniem jak przysmaki z Włoch czy z Grecji, trzeba przyznać, że wyróżnia się deserem kanelbullar – drożdżowymi bułeczkami cynamonowymi.

Składniki:

Czas przygotowania

60 minut

Liczba osób

5

Przygotowanie

Drożdże trzeba rozpuścić w ciepłym mleku, a następnie dodać połowę roztopionego masła i cukru oraz mąkę. Masę delikatnie ugniatać – ciasto musi być miękkie i elastyczne. Gdy takie będzie, odłożyć je do wyrośnięcia na ok. godzinę. Drugą część masła należy roztopić i wymieszać z cynamonem i resztą cukru – będzie pełniło formę „nadzienia”. Ciasto wymaga rozwałkowania i posmarowania masą cynamonową. Następnie trzeba zwinąć je w rulon, pokroić na mniejsze plasterki i posmarować roztrzepanym jajkiem. Bułeczki powinny piec się ok. godzinę w 210°C.