Autorem wpisu jest: Agata Buchta

Jak to jest, że jedni z nas uwielbiajÄ… miÄ™so i nie wyobrażajÄ… sobie posiÅ‚ku, który mógÅ‚by go nie zawierać, a inni nieustannie wcinajÄ… warzywa? W każdej zwykÅ‚ej sytuacji powiedzieliÅ›my „kwestia gustu", bo przecież nie wszystkim wszystko musi smakować. To prawda, każdy ma swoje upodobania, smaki czy zachcianki. Jednak czy ktoÅ› kiedykolwiek siÄ™ zastanawiaÅ‚ skÄ…d siÄ™ bierze gust?

To samo pytanie zadali sobie naukowcy z Londynu. SzukajÄ…c odpowiedzi na to pytanie posÅ‚użyli siÄ™ eksperymentem. Poznali upodobania kulinarne trzech tysiÄ™cy par bliźniaków, po czym podzielili ich na grupy i porównali ich kody DNA. OkazaÅ‚o siÄ™, że u ponad 40 proc. badanych, za kulinarne preferencje odpowiadajÄ… geny. Najsilniej zwiÄ…zek ten byÅ‚ widoczny w przypadku uzależnienia od kawy.
Bardziej zaskakujÄ…cy jest fakt, że prócz niej, zwiÄ…zek miÄ™dzy gustem, a DNA widoczny jest u ludzi, którzy lubiÄ… doprawiać potrawy…czosnkiem.

W tym miejscu rodzi siÄ™ pytanie – na ile kulinarne upodobania wynikajÄ… z genów, a na ile sÄ… kwestiÄ… przyzwyczajenia. Może to pochodna obu tych czynników? A może lubimy to, czego wÅ‚aÅ›nie nasz organizm siÄ™ domaga, bo brakuje mu np. wapna, żelaza czy okreÅ›lonych witamin?