Pełnia szczęścia w kuchni przyjdzie wraz z nadejściem naszych nowalijek, trochę się rozmarzyłem, pora wrócić do rzeczywistości i zimnego marca.
Poszukiwania doprowadziły mnie do warzyw korzennych. W najbliższym czasie serwować będę nasze pyszne buraki, pietruszkę, seler i tak już popularny topinambur czy skorzonerę.
Ostatnio wpadliÅ›my na pomysÅ‚ z mojÄ… ekipÄ… czyli z PawÅ‚em i PaulÄ…, aby zrobić kapuÅ›niakk z czerwonej kapusty, z miÄ™snymi kulkami smażonymi na gÅ‚Ä™bokim tÅ‚uszczu. ByÅ‚a to istnie zimowa zupa. Dodam, że sami zakisiliÅ›my kapustÄ™, kulki miÄ™sne przygotowaliÅ›my z ogona woÅ‚owego. ByÅ‚em bardzo zadowolony z efektu i smaku. ByÅ‚o kwaÅ›no, sÅ‚odko, z aromatem kminku – mniam mniam. Kulki z musem z miÄ™sa rozpÅ‚ywaÅ‚y siÄ™ w ustach.
Co jeszcze będziemy serować w najbliższym, przednowalijkowym czasie? Na pewno tartę z pieczonymi warzywami korzennymi i serem kozim. Do tart zwykle używamy buraka, pieczonego selera, liści buraka, które bez problemu można kupić na BioBazarze.
Z warzyw, które polecam, jest też nasze nowe narodowe warzywo czyli jarmuż, które gości u nas w 4SEASONS co tydzień, przez całą zimę. Dodajemy go do każdej z tart, ale nierzadko wyciskamy z niego sok, czy robimy zupę. Jedyne czego nie robię z jarmużu to czipsy. Wolę jarmuż w każdej innej postaci.
Dziwne jak warzywa do nie dawna nieznane wskoczyly szybko na nasze stoły i grają główną  rolę w naszych kulinarnych spektaklach. Ale już niedługo nasze zimowe warzywa zejdą ze sceny, a na afisz wskoczy spektakl wiosenny, w którym główne role zarezerwowane są dla szpargów, pomidorów,  rzodkiewki, ogórków, młodej marchwi, ziemniaków, młodej kapusty. Już się cieszę, że jako reżyser będę mógł wykorzystać wszystkie ich walory.
Nie zapomijcie wykorzystać jeszcze ostatnie chwile zimowe i pokosztować paru ciekawych daÅ„ z korzennymi warzywami w roli głównej. Szczególnie polecam zupÄ™ cebulowÄ…, krem z buraka, jarmuż, topinambur – wszystkimi aktorami tego sezonu.