Pewnie wielu z Was zastanawiało się w dzieciństwie, co oznaczają tajemnicze numery umieszczone na opakowaniu mąki. W wielu domach nawet rodzice nie byli w stanie odpowiedzieć na to pytanie i do obecnej chwili nie są świadomi ich oznaczenia. Postaramy się Wam szczegółowo wyjaśnić, co oznaczają wspomniane numery.

Numer mąki – co oznacza?

Być może nie zwróciłeś na to wcześniej uwagi, ale półki supermarketu oferują mąki różnego typu. Do najbardziej uniwersalnej i dosyć popularnej mąki należy typ 450. Odpowiedni dobór typu mąki może zadecydować o efekcie końcowym danego przepisu. W przeciwnym razie Twoje wypieki mogą na tym mocno ucierpieć. Dlatego lepiej zapoznać się ze skrótami numerowymi i dowiedzieć się, co one właściwie oznaczają.

Typ mąki wyrażany liczbą oznacza ilość substancji mineralnych po zmieleniu, zawartych w produkcie. Im liczba jest niższa, tym mniej ich zawiera. Co za tym idzie: jest bardziej miękka. Jeżeli zależy Ci na zdrowiu, powinieneś spożywać głównie pieczywo wytwarzane z mąki, która zawiera więcej substancji mineralnych. W bardzo łatwy sposób możesz to sam obliczyć. Przyjmijmy, że kupujesz chleb z mąki typu 450, znajdziesz tam zaledwie 0.45% substancji mineralnych. Jeżeli wybierzesz mąkę typu 2000, to będzie ona zawierać już 2% substancji mineralnych, co jest naprawdę sporą różnicą w porównaniu do standardowej mąki pszenicznej.

Rodzaje mąki – polskie normy

Mąka, mące nierówna. Nie każda mąka idealnie nadaje się do każdego wypieku, ale każda ma swoje wyjątkowe przystosowanie. Warto poznać polskie normy, aby wiedzieć do czego warto użyć dany typ. Zacznijmy od tych gorszych pod względem substancji mineralnych, kończąc na tych zdecydowanie lepszych dla naszego organizmu:

  • typ 450, czyli najczęściej używana przez nas mąka. Jest to mąka tortowa, która jak sama nazwa wskazuje idealnie nadaje się do tortów, biszkoptów, ciast ucieranych, czy też drożdżowych wypieków.
  • typ 550, czyli tzw. mąka luksusowa. Najlepiej sprawdza się ona przy ciastach drożdżowych i smażonych.
  • typ 650 także jest mąką luksusowa, jednak trochę mniej delikatną. Często wykorzystywana jest przy pieczeniu pierników.
  • typ 750, czyli mąka chlebowa. Tak jak sama nazwa wskazuje, wprost idealnie nadaje się do pieczenia chleba.
  • typ 1400 jest to mąka sitkowa, która tylko i wyłącznie nadaje się do pieczenia chleba.
  • typ 1850 jest to mąka graham. Bardzo często wskazywana przez dietetyków jako najlepszy, dostępny wybór.
  • typ 2000, czyli mąka razowa. Podobnie jak typ 1400 i 1850, nadaję się tylko i wyłącznie do pieczywa. Zawiera ona najwięcej substancji mineralnych.

Teraz już wiesz, co oznaczają te tajemnicze numerki i masz świadomość tego, jak w łatwy sposób możesz obliczyć ilość substancji mineralnych, które zawiera w sobie dana mąka. Zaciekawił Cię ten temat? Dowiedz się więcej z innego, naszego artykułu, gdzie znajdziesz wszystko o mące.