Polacy od lat uwielbiają wspólne biesiadowanie na świeżym powietrzu jednak uginające się pod ciężarem tłustych mięs grille to kulinarna przeszłość. Szefowie kuchni muszą wykazać się nie lada kreatywnością, żeby dogodzić kulinarnym gustom swoich gości.
Smakosze poszukują na talerzach lekkości, świeżości i wyrafinowanego smaku. Nadal chętnie sięgają po mięso, ale podane w nieco bardziej wyszukanej formie i uzupełnione o lekkie sałatki na grilla. Restauratorzy coraz częściej przygotowują grillowane desery, które potrafią zaskoczyć swoim smakiem i wyglądem.
Potrawy z grilla – nie tylko mięso
W przepisach na dania z grilla wcale nie musi dominować mięso. Szefowie kuchni z powodzeniem mogą zaserwować całą gamę wegetariańskich smakołyków, które zadowolą także kubki smakowe mięsożernych gości. Przygotowując je, należy pamiętać o sporej ilości dodatków. Niezbędna będzie przede wszystkim oliwa, ocet balsamiczny, musztarda, świeże zioła czy sezam. Większość warzyw dobrze jest przed wrzuceniem na ruszt zamoczyć na kilka godzin w aromatycznej marynacie. Dobrym pomysłem będzie połączenie musztardy z oliwą, świeżym rozmarynem i odrobiną octu balsamicznego. Tego typu mieszanka z pewnością doda warzywom niebagatelnego smaku.
Przygotowując potrawy z grilla należy pamiętać o ciągłym „podlewaniu” produktów w trakcie przyrządzania. Z pewnością każdy restaurator wie, że warzywa są zdecydowanie mniej odporne na obróbkę niż mięso. Trzeba je często doglądać i delikatnie przewracać na drugą stronę, żeby się nie rozpadły. Dobrze jest wybierać produkty, które nie są przejrzałe, dzięki temu całe danie będzie łatwiej utrzymać w ryzach.
Doskonałym przepisem na wegetariańskie danie z grilla jest połączenie ziemniaków z rozmarynowym pesto. To pyszna potrawa z grilla, która jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy drobno posiekany rozmaryn utrzeć na jednolitą masę z oliwą i startym parmezanem i tak powstałą substancją nafaszerować ziemniaki. Do grillowanych ziemniaków idealnie nadaje się gęsty sos z twarożku, jogurtu, tartego czosnku, pietruszki, soli i pieprzu. To pyszna klasyka, która z pewnością przypadnie do gustu gościom restauracji.
Szaszłyki to popularna potrawa z grilla, którą można serwować również w wersji wegetariańskiej. W tym celu trzeba przygotować różnokolorowe papryki, cukinie, kawałki kukurydzy czy oscypek. Tego typu dania dobrze smakują z musztardą, pesto czy ogórkami małosolnymi. Świetnym uzupełnieniem do bezmięsnych rarytasów będzie także sos z tartych pomidorów, papryki, czosnku, czerwonego pieprzu, oliwy i migdałów.
Sałatki na grilla – idealny dodatek do mięs
Sałatka na grilla to smaczny i lekki dodatek do zwykle ciężkostrawnych dań mięsnych. Skomponowana w oparciu o składniki wspomagające trawienie, stanowi ulgę dla obciążonego tłustym mięsem przewodu pokarmowego. Szefowie kuchni zawsze powinni pamiętać o dodaniu kilku listków mniszka lekarskiego, estragonu, bazylii, majeranku czy pokrzywy do sałatki na grilla, co z pewnością okaże się zbawienne dla żołądków gości. Wszelkiego rodzaju „zielenina” nie tylko pozytywnie wpływa na przebieg procesów trawiennych, ale też jest bogata w witaminy i wyrazista w smaku, dzięki czemu jest doskonałym uzupełnieniem każdej sałatki.
Do sałatek na grilla warto dodać grillowaną czerwoną paprykę. To warzywo, które pasuje do większości kulinarnych kompozycji. Można również sięgnąć po fioletowy jarmuż, który nie tylko efektownie będzie prezentował się na talerzu, ale też dostarczy do organizmu całej masy witamin. Świetnym pomysłem jest wykonanie na grillu czipsów z jarmużu, które będą stanowić chrupiącą i atrakcyjną przekąskę i sprawdzą się jako element sałatki. Do tego typu dania z powodzeniem można dodać także ulubiony ser – najlepiej sprawdzi się kozi lub owczy. W grillowanej wersji nada sałatce intensywnego i aromatycznego smaku.
Przepisy na dania z grilla – słodkie specjały
Potrawy z grilla nie zawsze muszą być wytrawne. Restauratorzy mogą na ruszcie przygotować oryginalny, a przede wszystkim smaczny deser. Najczęściej w przepisach na słodkie danie z grilla gości banan. Wystarczy delikatnie przeciąć jego skórkę na całej długości i ułożyć na ruszcie na kilka minut. Tak podgrzany owoc świetnie smakuje z czekoladą i lodami.
Nie mniej dobre są grillowane gruszki i jabłka. Wystarczy podzielić je na duże kawałki, skropić sokiem cytrynowym i posypać brązowym cukrem, po czym wrzucić na ruszt i trzymać tam do czasu, aż się zarumienią. Warto też pamiętać o niezawodnych piankach marshmallow, które trzeba nabić na patyczki i opiekać przez kilka minut. Świetnie smakują z sosem czekoladowym lub owocami.
Kulinarne gusta Polaków nieustannie się zmieniają. Choć nadal najchętniej sięgają po grillowane mięso, coraz częściej rozsmakowują się w przygotowywanych na ruszcie warzywach, a nawet słodkościach. Dobrym zwyczajem szefów kuchni jest również uzupełnianie serwowanych mięs lekkimi sałatkami na grilla. Całą masę inspirujących i oryginalnych przepisów na dania z grilla, można znaleźć w broszurce, która znajduje się na tej stronie: https://www.unileverfoodsolutions.pl/Aktualnosci/menu-sezonowe/menu-wiosna-lato-ulotka.html. To zestaw niezawodnych przepisów, który z całą pewnością zainspiruje restauratorów do stworzenia wyszukanych dań, które zaskoczą gości.