yachtic.com
Partnerem wpisu jest YACHTIC.com

Zapraszamy wszystkich w kulinarną podróż jachtem po najciekawszych krajach takich jak Chorwacja czy Grecja, gdzie nie brakuje lokalnych przysmaków, takich jak świeże owoce morza czy regionalne owoce, gościnności mieszkańców, pełnego relaksu, opalającego słońca i po prostu... dobrej z...

Grecja to kraj, który zachwyca turystów. Przepiękna architektura, wąskie dróżki i niebieskie dachy to nieodłączne elementy, które widzimy przed sobą, gdy mówimy o tym śródziemnomorskim kraju. A jakie potrawy kojarzą Wam się z Grecją?

Podstawa kuchni greckiej

Czarter jachtów Grecja to najlepszy sposób na zasmakowanie śródziemnomorskich specjałów. Podczas rejsu zatrzymamy się w małych portach i odwiedzimy lokalne tawerny, które specjalizują się w regionalnych daniach.

Kuchnia grecka to w głównej mierze warzywa, a te najbardziej znane to cukinie, bakłażany, pomidory i papryka. Najczęściej podawane w formie zapiekanek z serami (w tym najbardziej znanym – fetą) czy z dodatkiem oliwek. Wiele greków o swojej kuchni mówi, że jest biedna, ponieważ bazuje na trzech składnikach: pszenicy, oliwie oraz winie. Ale kuchnia grecka to także potrawy mięsne, a także owoce morza i ryby. Wśród najbardziej popularnych mięs wyróżnić można wołowinę, baraninę oraz jagnięcinę, które często dostaniemy w postaci mięsa mielonego.

Jak to się je?

Najbardziej popularną grecką potrawą jest musaka, czyli zapiekanka z mięsa mielonego zapiekanego z ziemniakami i bakłażanami w sosie pomidorowym, polana grubą warstwą sosu beszamelowego. W tawernach spotkać możemy także pites, czyli pierogi z ciasta filo (czasem podawany w formie zawijanego placka pokrojonego na mniejsze) z dużą ilością oliwy wewnątrz. Często spróbować będziemy mogli także greckich szaszłyków, czyli souvlaki a także popularnego także w naszym kraju sosu tzatziki, czyli pasty czosnkowej z ogórkiem i miętą.

Dlaczego warto?

Kuchnia grecka swoją popularność zdobywa przede wszystkim dzięki wysokiej jakości produktom: wyróżnić tutaj można przede wszystkim oliwę produkowaną z oliwek z tutejszych gajów oliwnych. Oliwę tę spotkamy niemal we wszystkich potrawach: jako podstawę sosów, dodatek do mięs i warzyw, ale również w wersji prosto na pitę. Grecja to także sery (w tym najbardziej popularna feta), a także halloumi, który spotkamy między innymi w sałatkach.

Grecka kuchnia to jedna z najsmaczniejszych kuchni na świecie, a co więcej bardzo zdrowa. W trakcie rejsu bez problemu przygotujemy niektóre z potraw, a także spróbujemy lokalnych przystawek, które z pewnością umilą nam wycieczkę po greckich wodach. Skorzystaj z czarteru jachtu w Grecji!