Kuchnia chilijska zaskoczy Was bogactwem smaków i kolorów! Łączy ona ze sobą kulinarne tradycje rdzennych mieszkańców regionu z kolonialnymi wpływami, głównie hiszpańskimi i francuskimi, ale również włoskimi i niemieckimi. To powoduje, że przyrządzane potrawy w Chile wyróżniają się unikatowym charakterem, którego nie spotkacie nigdzie indziej. Dodatkowo, receptury dań chilijskich oparte są na składnikach pochodzących z wybrzeży Oceanu Spokojnego, terenów Patagonii, Andów — jednym słowem z aż czterech stref klimatycznych! Ta różnorodność produktów, kulinarne techniki rdzennych plemion, ale i wkradająca się nuta nowoczesności, decydują o niezwykłości całej oferty gastronomicznej. To, co z pewnością doda jeszcze większych wrażeń podczas obcowania z kuchnią chilijską to pikantne dania — zaskoczą swoją intensywnością, obfitością i kombinacjami smakowymi, których nigdy wcześniej nie mieliście okazji spróbować!

Na słodko i ostro - racuszki dyniowe z pikantnym sosem pebre picante

Na pierwszy ogień postanowiliśmy wziąć chilijskie racuchy dyniowe, które przygotowuje się najczęściej jesienią, gdy sezon dyniowy jest w pełni. Te placuszki nazywane sopaipillas, przyrządza się z kremowego puree z dyni i podaje w towarzystwie pebre picante, czyli pikantnego sosu z zielonych papryczek chilli, drobno posiekanego pomidora, cebuli, kolendry, z dodatkiem soku z cytryny, oliwy z oliwek i soli. Jeśli już nabraliście ochoty na schrupanie takich racuszków, nic prostszego jak tylko wymieszać wszystkie składniki, uformować placki i je usmażyć. Lista składników potrzebnych do ich przygotowania jest również mało skomplikowana: potrzebujemy szklankę puree dyniowego, mąkę, sklarowane masło oraz olej do smażenia.

Uwaga! Piekielnie ostre - chilijski hot dog z chorizo i aromatycznym sosem chimichurri

Choripan, czyli chilijski hot dog jest traktowany w Chile jako przystawka serwowana podczas grillowania w oczekiwaniu na główne, mięsne dania — grillowanie to nieodłączna tradycja i bardzo popularna forma spędzania wolnego czasu w Chile. Choripan składa się z krótkich bagietek, które wypełnia się ugrillowanym, argentyńskim chorizo i sosem chimichurri. Argentyńskie chorizo, w odróżnieniu od tego bardziej znanego nam hiszpańskiego, jest surowe i zawiera wołowo-wieprzowe mięso. To, co nadaje prawdziwej pikanterii tej przekąsce, to sos chimichurri. Przygotowuje się go na bazie natki pietruszki, liści oregano, czosnku, oliwy z oliwek, octu winnego, i co najważniejsze papryczek jalapenos. Możemy również pokusić się o dodanie cebulki, szczypiorku lub świeżej kolendry, aby ożywić smak hot doga.

Jeśli szukacie niecodziennych połączeń smakowych oraz uwielbiacie dodatki w postaci ostrych papryczek jalapenos lub chilli, koniecznie musicie skusić się na dania kuchni chilijskiej. Kuchnia ta — bogata w potrawy, które są mieszanką tradycji i nowoczesności to istny festiwal smaków, barw i aromatów.