Wiecie, że brokuł to jedno z najzdrowszych warzyw? Zawierają moc witamin (C, A, K), kwas foliowy, przeciwutleniacze, chronią nas przed nowotworami, ale również obniżają ciśnienie, są polecane dla cukrzyków oraz osób dbających o szczupłą sylwetkę!
Okres jesienny to idealny czas na spróbowanie naszego przepisu na roślinne kotleciki z brokuła! Nie tylko sprawią, że poczujemy się lekko, ale także będzie to miła odmiana od mięsnego obiadu! Jesteście ciekawi?
Brokuła oraz ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy. Po ostudzeniu mielimy je w blenderze lub ugniatamy, dodajemy skruszony twaróg. W blenderze lub maszynce do mielenia kawy mielimy płatki owsiane oraz opcjonalnie siemię lniane i wraz z mąką i przyprawami dodajemy do naszej masy. Wbijamy 2 jajka, mieszamy. Z powstałej masy tworzymy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju (np. kokosowym) z obu stron. Jeśli kotleciki rozpadają się, można dodać do masy troszkę bułki tartej.
Gotowe kotleciki idealnie smakują w wersji zarówno z ziemniaczkami oraz surówką, można je również zjeść osobno. Smakują dobrze na zimno, jak i ciepło. My je uwielbiamy, a jakie jest Wasze zdanie?