Kolacja jest ostatnim posiłkiem w ciągu dnia. Powinna być lekkostrawna, aby nie obciążać przewodu pokarmowego przed snem. Dobrym pomysłem, zwłaszcza w chłodne dni jest kolacja na ciepło.

Faszerowane warzywa czy zapiekane jajka to idealne dnia, które można przygotować szybko, a które zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Inspiracji można szukać w sieci (np. na stronie, na której można wykonać rezerwację stolika online) oraz na różnych blogach o tematyce kulinarnej, a jednym z nich jest blog serwisu Eatpoint.pl

Kolacja na ciepło – papryka faszerowana mięsem i warzywami

Składniki:

  • 6 dużych papryk lub 8 mniejszych,
  • 350 g fileta z kurczaka,
  • 100 g białego lub brązowego ryżu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • 400 g kukurydzy w puszce,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • 150 g sera mozzarella do zapiekania,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 0,5 łyżeczki (około 3 g) cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 0,3 łyżeczki mielonej ostrej papryki,
  • po 1 łyżeczce: suszonego oregano, mielonej papryki, mielonego kminu rzymskiego,
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry.

Sposób przygotowania:

  1. Kawałki kurczaka pokrój wzdłuż i roztłucz. Kurczaka pokrój w kostkę (około 1 cm). Umieść w misce. Dodaj oliwę i przyprawy, wymieszaj. Zamarynowanego kurczaka najlepiej przechowywać w lodówce w czasie przygotowywania dania.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. W dużym garnku nastaw wodę.
  3. Papryki starannie umyj i osusz. Każdą paprykę przepołów i wydrąż gniazdo nasienne. Następnie umieść papryki partiami we wrzącej wodzie na około 2 minuty. Warzywa wyjmij, osusz i lekko posól wewnątrz. W wodzie po papryce ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
  4. Na patelni z dobrze rozgrzaną oliwą z oliwek zeszklij cebulę i podsmaż czosnek. Warzywa przesuń na bok. Dodaj filet z kurczaka i obsmaż. Dodaj mieloną ostrą paprykę, fasolę oraz kukurydzę. Wymieszaj. Po chwili dodaj pomidory z puszki i cukier. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Ciągle mieszając, zagotuj.
  5. Do dania dodaj ugotowany ryż. Wymieszaj. Gotowym farszem nadziewaj połówki papryk.
  6. Papryki faszerowane piecz przez około 20 minut. Następnie posyp je startym serem mozzarella i kontynuuj pieczenie przez 10 minut.

Kolacja na ciepło – jajka zapiekane z makrelą i jarmużem

Składniki:

  • 150 g makreli z puszki w oliwie,
  • 2 jajka,
  • 3 liście jarmużu,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 4 łyżki mieszanki orzechów i pestek sałatkowych: nasiona dyni, słonecznik, orzechy pinii.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Jarmuż starannie umyj, oderwij liście od twardych części. Wrzuć na wrzątek, gotuj przez 2 minuty. Następnie odcedź i włóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Jarmuż dopraw solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż kawałki makreli.
  3. Wbij dwa jajka. Całość obłóż przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
  4. Danie posyp mieszanką pestek i orzechów. Polej oliwą z puszki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 10 minut, aż do ścięcia białek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Kolacja na ciepło – mini pizze z cukinii

Składniki:

  • 500 g cukinii,
  • kilka plasterków salami,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • suszone oregano,
  • świeża bazylia,
  • tarty ser mozzarella,
  • tarty ser grana padano.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos pomidorowy. Do garnka wlej oliwę, podgrzej na niej starty czosnek. Dodaj zmiksowane pomidory z puszki, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę suszonego oregano oraz sól i pieprz do smaku. Całość gotuj przez 15 minut pod uchyloną pokrywką. Pod koniec gotowania dodaj poszatkowane liście bazylii.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 230 stopni. Cukinię przytnij na końcach i pokrój w plastry o grubości około 1,5 cm. Ułóż je na blaszce do pieczenia.
  3. Cukinię dopraw solą, pieprzem i suszonym oregano. Posmaruj sosem pomidorowym. Posyp po szczypcie tartego sera mozzarella i grana padano. Na każdym placku połóż kawałek salami i posyp suszonym oregano.
  4. Cukinie wstaw do piekarnika. Piecz przez 5 minut. Następnie przełącz na funkcję grilla i zapiekaj kolejne 5 minut.