By napić się pysznej kawy, nie zawsze musimy iść do kawiarni. Możemy z powodzeniem przygotować ją samodzielnie w domu. Jak zrobić dobrą kawę? Jakie wybrać składniki i jakie proporcje? Podpowiadamy!

Jak przygotować różne rodzaje kawy w domu?

Wiele osób twierdzi, że w domu samodzielnie można zaparzyć jedynie espresso i cappuccino. Są to bez wątpienia najłatwiejsze w przygotowaniu kawy, ale zdecydowanie nie jedyne, z którymi sobie poradzimy. Wystarczy odrobina wyobraźni, chęci i zaangażowania, a zaserwujemy także latte, afogato i kawy smakowe. Jak wygląda proces parzenia każdej z nich?

Espresso

Espresso to kawa, po którą chętnie sięgamy rano. Jej przygotowanie jest proste i nie zjamuje dużo czasu. Wystarczy świeżo zmielona kawa (to warunek konieczny!) oraz odpowiednia ilość wody. Espresso zaparzamy na przykład w kawiarce – o szczegółach piszemy w dalszej części artykułu.

Cappucino

Cappucino to połączenie espresso z mleczną pianką. Aby je przygotować potrzebujemy spieniacza lub miksera, 150 ml mleka (tłustszego, czyli 2,5-3 %), espresso, garnka i ciepłej filiżanki. W momencie, gdy podgrzewamy mleko do temperatury 60-70 stopni, przygotowujemy również espresso. Po podgrzaniu mleka spieniamy je i wlewamy na przygotowane w ciepłej filiżance espresso. Dbamy o to, aby przy wlewaniu na powierzchni kawy utworzyła się pianka. Jeśli mamy ochotę, posypujemy wierzch kawy kakao lub cynamonem.

Kawa Latte

Aby przygotować kawę latte musimy mieć do tego specjalną, wysoką szklankę, w której wymieszają się warstwy napoju. Pierwszym krokiem do przyrządzenia latte jest zagrzanie około 200 ml mleka (do temperatury 60 stopni). Potem musimy je spienić i wlać do szklanki, odczekując, aż utworzą się dwie warstwy. Następnie wlewamy do mleka espresso i obserwujemy, jak powstają nam naprzemienne trzy poziomy: mleka, kawy oraz mlecznej pianki.

Kawa Affogato

Kawa Affogato to znany włoski deser, który idealnie nadaje się na poczęstunek podczas upalnych dni. Do przygotowania napoju potrzebne będą lody waniliowe. Dwie gałki nakładamy do filiżanki, a następnie zalewamy je świeżo zaparzonym espresso. Ważna uwaga: affogato należy podawać od razu po przygotowaniu.

Kawa smakowa

Jeśli marzy ci się kawa smakowa, oprócz espresso i bitej śmietany przyszykuj dobrej jakości syrop: czekoladowy, orzechowy lub pomarańczowy. Gdy już zaparzysz espresso i wlejesz je do filiżanki, dodaj łyżeczkę cukru waniliowego oraz 20 ml syropu. Wymieszaj, a potem udekoruj napój śmietaną oraz np. wiórkami czekolady.

Jak dobrać odpowiednie proporcje składników do parzenia czarnej kawy?

Przyjmuje się, że na każde 100 ml wody powinno się użyć 7 g ziaren kawy.

Jeśli chcemy uzyskać kawę mocniejszą w smaku, wówczas używamy mniej wody, a ziarna mielimy bardzo drobno (powinny mieć one też dłuższy kontakt z wodą podczas parzenia).

Gdy chcemy uzyskać napój słabszy, mocniej rozcieńczony, użyjmy więcej wody i zastosujmy szybszy przepływ.

O tym, jaki rodzaj kawy będzie dla nas lepszy i będzie nam bardziej smakował, musimy przekonać się sami. W jaki sposób? Przede wszystkim testując parzenie kawy na różne sposoby i notując przy tym proporcje. Tylko w ten sposób przekonamy się, która receptura najbardziej nam odpowiada i którą będziemy chcieli za każdym razem powtarzać.

W czym parzyć kawę?

Najprostszymi urządzeniami, przy pomocy których możemy przygotować w domu kawę, są: kawiarka, dripper lub aeropress.

Czytaj także: Ile kosztuje filiżanka kawy przyrządzonej w domu?

Kawiarka

Kawiarka to ciśnieniowy czajniczek, dzięki któremu przyrządzimy ulubioną małą czarną lub espresso. Przygotowanie kawy w tym urządzeniu polega na wlaniu wody do jego dolnego zbiorniczka (patrz punkt wyżej: proporcje) i przykrycia zbiorniczka metalowym sitkiem. Tutaj wsypujemy kawę (którą dopiero co mieliliśmy w młynku) i ubijamy ją łyżeczką, dokręcając potem górną część czajniczka. Kawiarkę stawiamy na kuchence i czekamy, aż gotująca się woda wypchnie kawę do górnego zbiorniczka.

Dripper

Dripper to rodzaj lejka, do którego wkłada się papierowy filtr, który ma kształt litery V. Do niego wsypujemy zmieloną kawę i zalewamy ją wodą, która nie może być zbyt gorąca (powinna mieć około 90 stopni). Ważne, aby do drippera używać kawy z jednego regionu (żadnych mieszanek), dzięki temu przyrządzony napój będzie odznaczał się lekkością i niepowtarzalnym smakiem.

Aeropress

Aeropress to urządzenie, które przypomina dużą strzykawkę. Posiada tłok, który umożliwia przeciskanie kawy przez filtr do dzbanka. Przygotowanie kawy w tym urządzeniu zaczynamy od zagrzania wody – powinna mieć 90-95 stopni. Następnie odmierzamy około 16-18 g kawy dobrej jakości, mielimy ją w młynku i wsypujemy zmieloną (drobno lub średnio) do aeropressu. Zalewamy wodą. Najpierw lejemy około 40 g wody, którą mieszamy razem z kawą, odczekujemy 30 sekund i dolewamy resztę – do 250 g. Przy pomocy tłoka przeciskamy zawartość aeropressu przez założony wcześniej filtr. Pamiętajmy, że od tego, jak szybko przeciśniemy kawę, zależy jej smak. Jeśli zrobimy to wolno, będzie bardziej klarowna i będzie miała czystszy smak. Gdy przeciśniemy ją szybko, wtedy uzyskamy napój o intensywnym aromacie.

Kawa z ekspresu

Każde z wymienionych wyżej urządzeń zajmuje mało miejsca i pozwala wykonać kawę samodzielnie w domu. Jednak smak takiego napoju nigdy nie dorówna kawie przygotowanej w ekspresie ciśnieniowym. Głównie dlatego, że w ekspresie mamy już zaprogramowane odpowiednie odmierzanie proporcji ziaren kawy czy też mleka, dzięki czemu uzyskujemy napój równie dobrej jakości jak ten przygotowany w kawiarni. Przykładowo: w ekspresie De’Longhi możemy wykonać aż 14 rodzajów kawy oraz np. czekoladę.

Zamierzasz kupić ekspres do kawy ale nie wiesz od czego zacząć? Sprawdź porady na: Blog o kawie – Poradniki De’Longhi

Które z naszych prostych urządzeń, byłoby w stanie stworzyć nam taką różnorodność napojów kawowych? Które pozwoliłoby nam bez myślenia, po przyciśnięciu jedynie jednego przycisku na wyświetlaczu uzyskać spersonalizowany napój, dokładnie taki, jaki lubimy: mocniejszy lub słabszy z grubszą pianką mleka lub z cieńszą itd.?

Jeśli więc lubimy coś więcej niż espresso lub czarną kawę i nie jesteśmy miłośnikami ubijania własnoręcznie pianki lub śmietany, pozwólmy sobie na odrobinę luksusu w postaci sprawdzonego ekspresu do kawy.