Aranżacja stołu ma duże znaczenie dla przebiegu posiłku. Twoi goście nie pozostają obojętni na detale, dlatego ich uwadze nie umknie rodzaj sztućców ani tym bardziej sposób ich ułożenia. Jak prawidłowo nakryć stół? Bez względu na to, czy mówimy o imprezie w restauracji czy kolacji w domowym zaciszu obowiązują pewne zasady, których należy przestrzegać. Liczy się nie tylko sposób ułożenia, ale też wygląd i jakość sztućców.

Zanim zaczniesz zastanawiać się nad układem zastawy i sztućców na stole, sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne elementy. Zazwyczaj w wyniku codziennego użytkowania łyżeczki, noże i widelce gubią się i komplety są wybrakowane. W pierwszym kroku trzeba więc uzupełnić wyposażenie domu czy restauracji, wybierając np. gustowne i minimalistyczne sztućce firmy Amefa. Dalej wyjaśnimy, dlaczego akurat te.

Zakup sztućców - co warto wiedzieć?

Najlepiej, najszybciej i najpewniej jest kupować kompletne zestawy sztućców. Amefa to innowacyjna firma z Wielkiej Brytanii, która w swojej ofercie ma wyposażenie domu oraz gastronomii. Jej klientami są najlepsze restauracje europejskie, ponieważ cieszy się uznaniem szefów kuchni oraz gości. Komplet sztućców Amefa to dobra inwestycja, jeśli zależy Ci na wysokiej jakości, eleganckich produktach, które będą gustownie prezentowały się na stole. Sztućce firmy Amefa są produkowane z higienicznej, trwałej i stylowej stali szlachetnej. Z powodzeniem można je myć w zmywarce. Decydując się na komplet sztućców Amefa, możesz być pewien, że znajdą się w nim wszystkie niezbędne elementy do spożywania dań głównych, przystawek, deserów. Możesz też kupować pojedyncze sztućce, w zależności od potrzeb i karty dań, jaka obowiązuje w lokalu.

sztućce amefa

Widelce Amefa – zdjęcie pochodzi ze strony – https://sklep.technica.pl/sztucce/0,amefa

Ułożenie sztućców na stole

Zakładając, że serwujesz elegancką kolację, której menu przewiduje przystawkę, danie główne oraz deser, będziesz potrzebować kilku rodzajów sztućców. Ogólna zasada savoir-vivre mówi o tym, że sztućce układa się od zewnątrz to wewnątrz. Tj. najdalej od talerza znajdują się te potrzebne do konsumpcji pierwszego dania. Uwaga! Sztućce układaj symetrycznie, ale z lewej strony będą ich trzy, z prawej cztery.

Pozostałe wskazówki brzmią następująco:

  • najbliżej talerza (od strony prawej) ma znaleźć się nóż do dania głównego z ostrzem skierowanym w kierunku talerza,
  • następny jest nóż do ryb,
  • kolejno łyżka do zupy,
  • ostatni z tej strony kładziony jest nóż do przystawki,
  • od strony lewej przy talerzu powinien znaleźć się widelec do dania głównego,
  • tuż za nim widelec do ryb,
  • następny jest widelec do przystawki.

Nie zapominaj też o serwetce, która powinna znaleźć się obok widelca do przystawki. Do zaaranżowania pozostaje też wolna przestrzeń nad talerzem, w tym miejscu umieszcza się:

  • widelczyk do deseru
  • deserową łyżeczkę.

Przed wyłożeniem sztućców umyj je dokładnie i wypoleruj. Nie powinny one nosić żadnych oznak użytkowania, a w świetle najlepiej, kiedy lśnią. Na stole, do nakładania dań warto umieścić duże łyżki do sałatki, nóż do masła czy szpatułkę do ciasta.

Dlaczego prawidłowe ułożenie sztućców jest takie ważne? O ile w restauracji musisz przestrzegać zasad savoir-vivre, o tyle w domu nie jest to priorytetem. W każdej sytuacji liczy się jednak atmosfera panująca podczas posiłku. Dzięki obecności wszystkich sztućców na stole i braku konieczności ich ciągłego mycia czy donoszenia, każdy z domowników będzie mógł w spokoju skonsumować posiłek, ciesząc się przy tym towarzystwem bliskich osób.