W procesie produkcji piwa dla jego smaku i aromatu istotny jest przede wszystkim proces warzenia. Ale to nie wszystko – równie ważne okazuje się bowiem jego późniejsze przechowywanie. O czym należy w tym kontekście pamiętać? Jakich zasad należy przestrzegać i czego unikać, by jak najdłużej cieszyć się doskonałym smakiem piwa?
Słowem wstępu – dlaczego to ważne?
Warto zdać sobie sprawę z faktu, że przechowywanie piwa jest naprawdę ważne. Nie chodzi wyłącznie o piwo, które samodzielnie produkujemy, ale również to, które kupujemy w sklepie. Nieodpowiednie przechowywanie może mieć realny wpływ na jego smak, aromat i świeżość. Istotne są na przykład takie czynniki jak temperatura panująca w pomieszczeniu, w którym przechowujemy piwo, a nawet pozycja, w jakiej ułożone są butelki. Błędy w tym zakresie mogą spowodować, że piwo szybciej się zestarzeje albo zmieni smak lub inne właściwości.
Przechowywanie piwa – czego unikać?
- zbyt wysoka temperatura
Zbyt wysoka temperatura pomieszczenia, w którym znajdują się butelki, sprawia, że samo piwo również się nagrzewa. W efekcie może to wpłynąć na walory smakowe tego trunku i przyspieszyć proces jego starzenia. Specjaliści wskazują, że optymalne warunki przewożenia i przechowywania piwa to przedział temperaturowy pomiędzy 2 a 16o C. Dopuszczalne jest ewentualne, wyjątkowe rozszerzenie tych widełek do 0-25o C. Konieczne jest też zachowanie odpowiedniej wilgotności powietrza na maksymalnym poziomie 75%, z ewentualną tolerancją do 85%.
- zbyt duże naświetlenie
Ważne jest jednak nie tylko zachowanie optymalnej temperatury w pomieszczeniu – należy również zwrócić uwagę na naświetlenie. Promienie słoneczne powodują, że następuje rozpad alokwasów, czyli substancji, które pochodzą od chmielu. Warto zatem albo przechowywać piwo w zaciemnionej piwnicy, albo zastosować odpowiednie opakowanie. Właśnie dlatego większość producentów wybiera do swoich produktów ciemne, brązowe butelki – one bowiem przepuszczają najmniej światła. Dobrą metodą może być również zastosowanie puszek, ale warto pamiętać, że nagrzewają się one znacznie szybciej niż szklane butelki.
Jakie piwo jest najlepsze? Z butelki, z puszki, a może… lane? Sprawdź>>
- poziome przechowywanie piwa
Często przechowujemy piwo w lodówce, w pozycji poziomej. Górna półka chłodziarki wydaje się idealnym do tego miejscem. Warto jednak podkreślić, że w przypadku niektórych typów piwa jest to niewskazane – przede wszystkim, gdy mowa o piwie własnej produkcji oraz piwach z osadem (chmielinami albo ustoinami drożdżowymi). O ile w kontekście piw pszenicznych zależy nam, aby przy nalewaniu piwa osad trafił do szklanki, o tyle w przypadku pozostałych gatunków piwa raczej chcemy tego uniknąć. Jeżeli natomiast położymy piwo na półce, nie ma szans na oddzielenie klarownego napoju od osadu.
- zbyt niska temperatura
Piwu może zaszkodzić nie tylko zbyt wysoka, ale również zbyt niska temperatura. Jak wskazywaliśmy wcześniej, optymalne są minimum 2 stopnie Celsjusza z zakresem tolerancji od 0 stopni Celsjusza. Wbrew ogólnie panującemu przekonaniu piwo wcale nie będzie lepsze, jeżeli spędzi wiele czasu w zamrażarce. Co więcej, niektóre trunki osiągną pełnię aromatu dopiero wtedy, gdy będą mieć temperaturę kilkunastu stopni. Zbyt niska temperatura, podobnie jak zbyt wysoka, może wpłynąć na smak, zapach i jakość piwa.
- nieszczelne opakowania
Warto zaznaczyć, że piwa nie powinno się pić „na raty”. Raz otwarte musi zostać szybko spożyte. Inaczej stopniowo traci walory smakowe oraz nagazowanie. Dodatkowo w napoju zaczynają się namnażać bakterie, które psują piwo. Wypicie takiego otwartego kilka dni wcześniej trunku może się skończyć dolegliwościami żołądkowymi. Dlatego jeśli sami produkujemy w domu piwo, warto szczególną uwagę zwrócić na to, czy zostało ono szczelnie zamknięte i czy jest przechowywane w odpowiednim opakowaniu.
Jak wygląda współcześnie praca piwowara? Dowiedz się więcej o procesie wytwarzania piwa>>
Optymalne warunki przechowywania piwa
Podsumowując temat przechowywania piwa, warto zawsze przestrzegać kilku podstawowych zasad. Najlepszym rozwiązaniem będzie ulokowanie butelek w zacienionym pomieszczeniu, w którym panuje temperatura od 2 do 16 stopni Celsjusza (najczęściej idealnie nadaje się do tego piwnica). Butelki powinny stać pionowo, a nie leżeć (warto zatem wyposażyć się w odpowiednie regały). Należy zwracać uwagę na datę ważności – piwa nie można przechowywać w nieskończoność, ponieważ z czasem traci ono swoje walory smakowe i zapachowe. Domowe piwo warto przechowywać w ciemnych butelkach i należy zwrócić szczególną uwagę na szczelność zamknięcia butelek.