Cześć i czołem!

W zeszłym tygodniu obchodziłam swoje kolejne urodziny. Przygotowując ciasto urodzinowe wykonałam również partię naszych ulubionych kulek. Pomyślałam, że chętnie podzielę się tym przepisem, bo to świetny pomysł na zdrową przekąskę!

Gdy obserwujesz u siebie spadek energii – idealnie sprawdzą się kulki mocy! Są naprawdę mega! Najlepsze jest to, że możesz łączyć różne ulubione orzechy, ziarna – ja tak robię, w zależności od zasobów mej szuflady – stąd też niemal za każdym razem uzyskuję nieco inny smak, ale jednakowego kopa do działania 🙂

Dobrze sprawdza się dodatek: orzechów laskowych, włoskich, nerkowca, migdały, ziarna słonecznika, pestki dyni, sezam, siemię lniane, nasiona chia.

Dlaczego kulki mocy są mega? Dodają energii! Idealne w trakcie nauki, wytężonej pracy, podczas wycieczki – czy jako dodatek do kawy 🙂

„Gdy obserwujesz u siebie spadek energii – sięgnij po kulki mocy! Są naprawdę mega!”

Energetyczne kulki, czyli.. Mega kulki mocy!

Składniki:

Czas przygotowania

30 minut

Liczba osób

4-6

Łączymy składniki

Wszystkie składniki po zmieszaniu ze sobą tworzą zwartą bryłę gotową do podziału na mniejsze porcje.

Daktyle moczę we wrzątku, zazwyczaj 10-15 minut, czasami pozostają w tej kąpieli nieco dłużej. Orzechy i ziarna przed rozdrabnianiem można nieco podprażyć, przy czym należy pamiętać o tym, by zrobić to na rozgrzanej patelni, krótko i przekładając później całość do zimnego naczynia.

Co do prażenia zdania są podzielone: prażyć czy nie prażyć? Oto jest pytanie 🙂 Ja do kulek nie prażyłam, do chleba zawsze to robię.

Orzechy, ziarna, płatki miksuję w blenderze kielichowym – mi najlepiej się sprawdza to urządzenie. Daktyle natomiast rozdrabniam blenderem ręcznym – prawdę powiedziawszy szukam urządzenia, które najlepiej się tu sprawdzi. Jeśli masz takie – napisz mi o tym w komentarzu, będę wdzięczna.

Następnym etapem pracy jest połączenie wszystkich składników ze sobą – i tu genialnie sprawdza się czysta ręka.

Masa na kulki mocy, kulki mocy, wege kulki, energetyczne kulki, orzechowe kulki, ziarna, orzechy

 

Toczymy kulki

Twoje ręce świetnie poradzą sobie z toczeniem kulek. By kulki były idealne potrzeba im poświęcić nieco uwagi, dzięki temu masa jest zbita a kulki wyglądają apetycznie 🙂Masa na kulki mocy, kulki mocy, wege kulki, energetyczne kulki, orzechowe kulki, ziarna, orzechy

Ja robię malutkie kulki, takie wielkości dorodnych orzechów laskowych, czasami małych orzechów włoskich – u nas najlepiej się sprawdzają. Z podanej porcji wyszło mi kilkadziesiąt kulek. Tyle, co na zdjęciu poniżej 🙂 Nie liczyłam ile dokładnie. Sporo. Dla sugerowanych 4 – 6 osób – na jeden raz. Dla jednej osoby – na cały tydzień 🙂

Masa na kulki mocy, kulki mocy, wege kulki, energetyczne kulki, orzechowe kulki, ziarna, orzechy

 

Kulki przechowuję w lodówce do tygodnia, przy czym ani razu jeszcze tygodnia nie dotrwały..

Kulki można obtoczyć w tym, co lubimy albo pozostawić

Na zdrowie!

P.S. Podoba Ci się mój przepis? Napisz mi o tym! Masz jakiś fajny/sprawdzony patent? Podziel się! Lubię dzielić się doświadczeniem 🙂