Nasi sąsiedzi z południa mają swoje kulinarne specjały. Odwiedzając Pragę czy inne miasto w Czechach, koniecznie wypróbujcie dań z listy poniżej. Czego warto spróbować, będąc w Czechach?

Specyfikacja kuchni czeskiej

Kuchnia czeska to dużo mięsa, tłuszczu i węglowodanów, a jednocześnie mało owoców oraz warzyw. Ale, ale…! Nie zrażajcie się, uprzednio nie próbując tych specjałów! Pierwsze skojarzenie, które przychodzi Wam na myśl po wypowiedzeniu słów ,,kuchnia czeska’’? Piwo i… knedliczki. Tak, to zdecydowanie kwintesencja tego kraju. Mimo tego, że dania te nie należą raczej do lekkich, warto przekonać się i wyruszyć w tę kulinarną podróż smaków!

Jako ciekawostkę dodamy, że parę miesięcy temu, Magda Gessler odwiedziła Śląsk, a ściślej mówiąc Racibórz – niewielkie miasto liczące niecałe 55 000 tysięcy mieszkańców. Przeprowadzając kuchenne rewolucje, zdecydowała się wykorzystać położoną niedaleko od Raciborza granicę z Czechami. Utworzyła czeskie MENU, które właściwie zawiera wszystko to, co najbardziej “czeskie” na talerzu. Jakie dania warto spróbować z kuchni czeskiej?

1. Gulasz wołowy lub kaczka z knedliczkami
Nie zdziwcie się, jeśli mięso będzie wprost pływało w sosie, który zresztą ma charakterystyczny dla tego kraju smak. Jest nieco bardziej kwaskowaty niż ten, który my znamy z Polski, często komponowany z roladą i kluskami. Knedliczki również w niczym nie przypominają klusek, dlatego całe danie to nowe doznania dla Waszych kubków smakowych!

2. Zupa czosnkowa
Niby proste, ale baardzo smaczne. To danie to nasz zdecydowany faworyt. Smak zupy czosnkowej w stylu czeskim jest naprawdę godny uwagi: aromatyczne, wyważone danie, które każdy powinien spróbować!

3. Ser smażony
Znowu coś tłustego? Tak! Ser smażony i to w panierce, czasem podawany z frytkami. To takie guilty pleasure, ale warto pokusić się na to przynajmniej raz (spróbujecie raz i będziecie chcieli więcej!). Danie komponowane jest z sosem tatarskim – dla nas strzał w dziesiątkę!

4. Czeski hot-dog
Czego możecie spodziewać się po czeskim hot-dogu (chociaż nazwa ta jest nieadekwatna, to pozwoliliśmy sobie na użycie tego skrótu myślowego)? Na pewno nie warzyw! Párek v rohlíku to mleczna, wydrążona bułka, która – uwaga – nie jest słodka. Do tego to, co Czesi lubią najbardziej: dobra kiełbaska, opatulona keczupem i musztardą.

5. Kofola
Jeśli zaś chodzi o kultowe picie, to polecamy spróbować Kofolę – napój ten różni się w smaku od standardowej Coca-coli, ale jest nie do podrobienia! Zresztą, przekonajcie się sami!

Gorąco zachęcamy do próbowania tamtejszych specjałów. Zgłębianie smaków i poznawanie innych kuchni, poszerza horyzonty, uczy i inspiruje. Dzięki temu jesteśmy bogatsi nie tylko o nowe doświadczenie, ale również wspomnienie. Kulinarną przygodę czas zacząć!