Autorem wpisu jest: nawidelcu.pl


Wszystkim amatorom letnich wycieczek polecamy przepis na biwakowy kociołek, nazywany inaczej Garnkiem Kawalera. Smaczne i proste w przyrządzeniu danie. Dobre na każdą pogodę. Tradycja przygotowywania tej potrawy wywodzi się z okolic Jury Krakowsko – Częstochowskiej.

 

Przepis:

  • kapusta
  • cebula
  • boczek
  • smalec
  • piwo
  • kiełbasa
  • pomidory
  • czosnek
  • ziemniaki
  • sól, pieprz
  • masło


Przygotowanie:

Do przygotowania kociołka potrzebny jest żeliwny bądź emaliowany garnek na nóżkach. Wszystkie składniki kroimy na kawałki. Dno garnka smarujemy masłem i wykładamy boczkiem. Następnie układmy warstwami na przemian warzywa z wędliną. Na wierzch kładziemy liście kapusty i garnek zamykamy. Pieczemy w ognisku około 45 min. Danie można popijać maślanką.