Autorem wpisu jest: nawidelcu.pl
Wszystkim amatorom letnich wycieczek polecamy przepis na biwakowy kociołek, nazywany inaczej Garnkiem Kawalera. Smaczne i proste w przyrządzeniu danie. Dobre na każdą pogodę. Tradycja przygotowywania tej potrawy wywodzi się z okolic Jury Krakowsko – Częstochowskiej.
Przepis:
- kapusta
- cebula
- boczek
- smalec
- piwo
- kiełbasa
- pomidory
- czosnek
- ziemniaki
- sól, pieprz
- masło
Przygotowanie:
Do przygotowania kociołka potrzebny jest żeliwny bądź emaliowany garnek na nóżkach. Wszystkie składniki kroimy na kawałki. Dno garnka smarujemy masłem i wykładamy boczkiem. Następnie układmy warstwami na przemian warzywa z wędliną. Na wierzch kładziemy liście kapusty i garnek zamykamy. Pieczemy w ognisku około 45 min. Danie można popijać maślanką.