Autorem wpisu jest: Marek Wyciślok

Nadchodzą ciepłe, wiosenno-letnie wieczory i nic nie wprowadza człowieka w tak dobry nastrój, jak perspektywa wspólnego biesiadowania na świeżym powietrzu. Powietrze przesycone zapachem grillowanych potraw sprawia, że wszystkie smutki i troski pozostają daleko, a niczym nie zmącona cisza i widok ogrodu działają niezwykle kojąco.  Ponadto wspólne grillowanie sprawia nam wiele radości, zapewnia cudowne chwile spędzone w gronie rodziny i przyjaciół. I nawet śmieszny, gliniany krasnal, który przywędrował do nas z Zachodu, uśmiecha się tajemniczo, jakby życzył nam miłej biesiady…

Czym jest grillowanie?
To nic innego, jak szybkie przyrządzanie posiłku nad rozżarzonym węglem. Pamiętać należy, że bliskość żaru sprawia, iż potrawa zetnie się na zewnątrz, natomiast w środku zachowa soczystość. Ten sposób pieczenia sprawdza się najlepiej, gdy porcje są niewiele grubsze, niż dwa centymetry. Jeżeli chcemy upiec grubsze kawałki mięsa, takie jak udziec barani, czy duże ryby, absolutnie nie róbmy tego nad ostrym żarem, bo przypalą się na zewnątrz a w środku pozostaną surowe. Aby osiągnąć efekt zadawalający, należy takim potrawom poświęcić więcej czasu i piec nie w bezpośrednim kontakcie z żarem.

Jaki grill wybrać?
To zależy oczywiście od naszych potrzeb i możliwości finansowych. Ale przede wszystkim musimy odpowiedzieć sobie na pytanie, czy chcemy grilla elektrycznego, gazowego czy tradycyjnego, opalanego węglem drzewnym lub brykietem. Istotne przy późniejszym zakupie mogą okazać się pytania, na które musimy znać odpowiedzi przed pójściem do sklepu po wymarzony model: jak często będzie używany? Czy będzie zabierany na pikniki? Czy w naszym ogrodzie jest dość miejsca na duży grill? Czy może być trzymany na zewnątrz, a jeśli tak, to czy jest wykonany z blachy nierdzewnej? Czy odstępy pomiędzy prętami kratki rusztu do pieczenia są wąskie czy szerokie? Czy  planujemy pieczenie pod przykryciem? Pokrywa przydaje się, jeśli będziemy piekli techniką barbecue, czyli powolnego pieczenia w aromatycznym dymie. I wreszcie  pytanie, które każdemu użytkownikowi grilla spędza  sen z powiek – czyli czy łatwo utrzymać go w czystości?
Dobrze sprawdzić także, czy grill, który chcemy kupić jest stabilny. Lepiej wybrać cięższy, ponieważ podczas silniejszego wiatru nie przewróci się. Dobrze jest, gdy ma regulowane nóżki, można wtedy ustawić najwygodniejszą wysokość rusztu.
Bardzo praktyczny jest grill z podwójnym rusztem, na górnym można dopiekać mięso lub trzymać potrawy, gdy nie chcemy, aby wystygły.
Jeżeli odpowiemy sobie na te zasadnicze pytania, możemy wybrać się na poszukiwanie najlepszego dla nas towaru. A wybór modeli jest bardzo, bardzo szeroki:

Grill węglowy
Na rynku jest bardzo duży wybór grillów węglowych, ich paliwem jest węgiel drzewny lub brykiet, który dla wielu jest jedynym i najlepszym paliwem do grillowanych potraw, ale i zarazem najtrudniejszym, gdyż w praktyce umiejętność wykorzystania ciepła żarzącego  węgla jest trudna. Nie można takiego ciepła ani zmniejszyć, ani zwiększyć poprzez zwykłe przykręcenie gałki. Ale za to węgiel nadaje jedzeniu  posmak, tak bardzo charakterystyczny dla grillowanych potraw.

Aluminiowe grille jednorazowe
Są małe, tanie, idealne na pikniki i dla ludzi, którzy nie często  grillują. Ich wadą jest mała powierzchnia do pieczenia i nisko umieszczona kratka rusztu, a to daje mały komfort podczas biesiadowania pod gołym niebem, gdyż jedzenie należy wtedy przygotowywać partiami, a do tego mamy jeszcze znacznie ograniczony repertuar dań, ponieważ kratka rusztu umieszczona bardzo blisko żaru sprawia, że w tej sytuacji możemy przypiekać tylko kiełbaski, kebaby, a o stekach czy większych częściach kurczaka musimy zapomnieć, gdyż zostaną przypieczone tylko na zewnątrz , a w środku pozostaną surowe.

Hibachi
Są to płytkie, żeliwne lub stalowe misy z umieszczoną w środku kratką na węgiel drzewny z szeregiem wcięć, które umożliwiają przestawienie rusztu z uchwytami w górę lub w dół, co pozwala w jakimś stopniu regulować temperaturę pieczenia. To  jednak ciągle za mało, jeżeli chodzi o kontrolę temperatury, by móc bez obawy grillować większe kawałki mięsa. Należy także pamiętać, że żeliwne modele są zdecydowanie lepsze do stalowych, ponieważ lepiej rozprowadzają i utrzymują ciepło. Jeżeli jednak w sklepie będą tylko stalowe, to należy wybrać ten, gdzie stal jest możliwie najgrubsza.  

Grille na cokołach lub piedestałach
Ten typ grilla ma umieszczone palenisko na cokole lub piedestale z rurą w środku, którą należy wypełnić gazetami, węgiel natomiast umieszczony jest na podstawce paleniska w górnej części grilla i zapala się od płomieni z podpalonych gazet. Tego typu grille muszą być ustawione z wielką starannością i w miejscu, gdzie będą miały zagwarantowaną stabilność.

Grille przykryte, osłonięte i kociołki
Te modele mają jedną wspólną cechę: szczelną pokrywę lub osłonę, która umożliwia również pieczenie, jak w zwykłym piekarniku, z tą różnicą, że danie ma zdecydowanie lepszy aromat i smak. Przykrycie potrawy pozwala na pieczenie większych i grubszych kawałków, co niewątpliwie zwiększa repertuar przepisów do wykorzystania. Tego typu grille mają także jeszcze jedna zaletę – dostępne są w różnych wielkościach, dzięki czemu można wybrać dokładnie taki, jaki potrzebujemy.

Grille według własnego pomysłu
Jeżeli mamy znajomego zduna lub zacięcie budowlane, można samemu sobie wybudować grilla, który z pewnością będzie jedyny w swoim rodzaju i niewątpliwe będzie świadczył o oryginalności ogrodu lub patio. Z pomocą przychodzą nam sklepy budowlane lub sklepy z akcesoriami ogrodowymi, w których można kupić wszystkie elementy potrzebne do wybudowania paleniska. Należy jednak przed przystąpieniem do budowy dobrze się zastanowić nad wyborem miejsca, gdyż błędem byłoby ulokowanie go pod zwisającymi gałęziami drzew, czy w pobliżu ruchliwej drogi. Dobrze jest ustawić go otwartą częścią w kierunku, skąd najczęściej wieje wiatr, by najlepiej łapał ciąg rozpalania ognia.

Grille gazowe
Są z pewnością o wiele wygodniejsze, ponieważ są gotowe do pracy niemal natychmiast, a temperatura na powierzchni grzewczej będzie taka, jaka jest nam w danej chwili potrzebna. Należy dodać, że płomień ogrzewa specjalne wkłady ceramiczne np. z kamieni wulkanicznych, które podnoszą walory zapachowe pieczonych potraw, lecz są dość drogie. Dlatego też najczęściej stosowane są  wkłady bazaltowe lub z płyt kamiennych. Na rynku dostępne są grille gazowe różnej wielkości.

Grille elektryczne
Dostępny w różnych rozmiarach oraz z różnym, często bardzo bogatym wyposażeniem. Jedynym niewątpliwe minusem tego typu grilla, jest wymagana bliskość źródła zasilania lub bardzo długi przedłużacz, (pamiętajmy wtedy, by końcówki były dobrze izolowane). Ciepło otrzymujemy za pomocą grzałki, która jest umieszczona pod stojakiem.
Zarówno grill elektryczny jak i gazowy z pewnością są alternatywą dla tych tradycyjnych, opalanych węglem, drzewnym czy brykietem, ale czy mogą zostać całkowicie wyparte? Nie sądzę, choć przyznać muszę, że potrawy przyrządzone na grillu elektrycznym ( a miałem okazję parokrotnie kosztować takowych) smakują bardzo dobrze. Ale  to właśnie żarzący się węgiel, do którego można dodać suszone zioła lub małe patyczki z pachnącego drewna sprawiają, że potrawy mają niezapomniany smak i aromat.
CDN…