Zupa z soczewicy, to smaczne i pożywne danie na jesień i zimę.

Wykonanie:

Zagotować wodę w czajniku, umyć soczewicę (wsypać do garnka w którym będzie się gotować, nalać wody, pobełtać w tym dłonią, wylać. Czynność powtórzyć kilka razy.

Obrać, pokroić i dodać marchew, wsypać soli, dodać lubczyku, rozgniecionego czosnku, rozmarynu, rozgniecionych (w moździerzu lub szerokim nożem) owoców jałowca.

Osobno w tym samym czasie: obrać i pokroić cebulę i usmażyć ją na brązowo pod przykryciem (bez przykrycia pierwsze chwile dopóki się nie zeszkli) na oleju z dodatkiem soli, rozmarynu (nie żałować) i owoców jałowca.

Można dodać buraki czerwone – zwiększy to i tak wysoką już kaloryczność.

Jak woda w czajniku się zagotuje, zalać soczewicę z przyprawami i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Dodać usmażoną cebulę i czekać aż soczewica „puści smak”, nie wiem jak to inaczej określić – trwa to około 1:10; 1:15h i przed tym momentem soczewica ma posmak zielska, a cała zupa jest nijaka, a po tym czasie nagle zaczyna pachnieć i smakować.

Na koniec można dodać śmietany 18% (nie wyrobu śmietanopodobnego, tylko śmietany – wszystko widać w składzie na opakowaniu) i pogotować 5-10 minut.

I gotowe. Całość powinna zająć 0,5-1h gotując na 3 palnikach (czajnik, soczewica, patelnia). Oczywiście przy porcji na 2-3 osoby.