Autorem wpisu jest: Jolanta Plieth-Cholewińska,

Chińska kuchnia jest niewątpliwie jedną z najsłynniejszych, a przy tym jedną z najbardziej zróżnicowanych na świecie. Aby dogodzić gustom podróżnych, szef kuchni firmy South Beauty przygotował dla klientów Air France specjalne dania, a wśród nich – wieprzowinę po chińsku z papryką. Potrawy serwowane są na trasach do i z Pekinu, Guangzhou oraz Szanghaju, w klasie biznes (Affaires) i ekonomicznej (Voyageur). Poniżej podajemy przepis:

Wieprzowina po chińsku z papryką
Składniki
:

  • szalotki
  • mała biała cebulka
  • polędwica wieprzowa w plastrach
  • imbir
  • czerwona i żółta papryka
  • grzyby leśne
  • mąka ziemniaczana
  • pieprz, sól, olej
  • bulion
  • obrany czosnek
  • olej sezamowy

Przygotowanie:

  • Zblanszować dwie papryki
  • Wymieszać wieprzowinę z mąką ziemniaczaną i wodą
  • Zostawić w marynacie na 1 godz.
  • Pokroić imbir w cienkie plastry
  • Usmażyć wieprzowinę
  • Odcedzić i odstawić
  • Zeszklić szalotkę, czosnek, imbir i cebulę w 130g oleju sezamowego
  • Dodać bulion
  • Dodać zblanszowane grzyby
  • Całość delikatnie przesmażyć
  • Dodać mięso
  • Gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty
  • Dodać paprykę