Autorem wpisu jest: Jolanta Plieth-Cholewińska,
Chińska kuchnia jest niewątpliwie jedną z najsłynniejszych, a przy tym jedną z najbardziej zróżnicowanych na świecie. Aby dogodzić gustom podróżnych, szef kuchni firmy South Beauty przygotował dla klientów Air France specjalne dania, a wśród nich – wieprzowinę po chińsku z papryką. Potrawy serwowane są na trasach do i z Pekinu, Guangzhou oraz Szanghaju, w klasie biznes (Affaires) i ekonomicznej (Voyageur). Poniżej podajemy przepis:
Wieprzowina po chińsku z papryką
Składniki:
- szalotki
- mała biała cebulka
- polędwica wieprzowa w plastrach
- imbir
- czerwona i żółta papryka
- grzyby leśne
- mąka ziemniaczana
- pieprz, sól, olej
- bulion
- obrany czosnek
- olej sezamowy
Przygotowanie:
- Zblanszować dwie papryki
- Wymieszać wieprzowinę z mąką ziemniaczaną i wodą
- Zostawić w marynacie na 1 godz.
- Pokroić imbir w cienkie plastry
- Usmażyć wieprzowinę
- Odcedzić i odstawić
- Zeszklić szalotkę, czosnek, imbir i cebulę w 130g oleju sezamowego
- Dodać bulion
- Dodać zblanszowane grzyby
- Całość delikatnie przesmażyć
- Dodać mięso
- Gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty
- Dodać paprykę