Autorem wpisu jest: Maja Jeżewska
Przepis na warzywno-mięsny tort urodził się sam. Otóż miałam mięso i warzywa z rosołu i nie miałam ochoty, by robić pierogi. A dalej było tak:
- kawałek wołowiny
- trochę mięsa z kurczaka
- seler
- korzeń pietruszki
- marchewka
- por
Wszystko uprzednio ugotowane w rosole i wystudzone zemleć, do tego wmieszać co się nawinie, a mnie akurat w oko wpadła gotowana kapusta, koperek posiekany , duża cebula posiekana, 1 jajko, 2 łyżki rosołu, łyżka bułki tartej i przyprawy: wegeta, pieprz, suszone zioła.
Ciasto zrobiłam z 2,5 szklanki mąki, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, pół kostki masła – posiekać razem i do tego wmieszać 2 małe jajka rozbełtane w pół kubeczka kwaśnej śmietany. Wszystko razem zagniotłam i na chwilę (ok.20 min.) wstawiłam do lodówki.
Następnie ciasto podzieliłam na dwie części: jedna (trochę większa) – na dno i ścianki tortownicy, druga – rozwałkowana do przykrycia farszu. Oczywiście między ciasto wpakowałam farsz!
Tort piekł się około 40 minut w temp. 180 st.C. Rodzinie bardzo smakowało i kazali mi uwiecznić przepis nawidelcu.pl, żebym ja nie zapomniała, a inni też mogli spróbować.
P.S. Nieoficjalnie potrawę nazwaliśmy "majort".
Foto: MJ