Autorem wpisu jest: Marek Wyciślok
Marchewka jest tak powszechna w naszej kuchni, że często nie zwracamy na nią szczególnej uwagi – ot, warzywo. Wykorzystujemy je najczęściej do zup i sałatek, a przecież można przygotować je na wiele sposobów. Poniżej podajemy kilka przepisów na smaczne i zdrowe potrawy marchewkowe:
Marchewkowe curry ze szpinakiem i ryżem
Składniki na 4 porcje:
- 1 pęczek marchewki
- 1 owoc kardamonu
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 2 łyżki oleju sojowego
- korzeń imbiru
- 200g ryżu
- 500 g szpinaku najlepiej świeżego
- 2 łyżki rodzynek
- 2 cebule
- 2 łyżki łagodnej przyprawy curry
- 2 łyżki kremu kokosowego
- 600ml bulionu
- Pieprz, sól
Przygotowanie:
Imbir obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać imbir i podsmażyć. Dodać ryż i krótko dusić. Wlać 400 ml. wody, dodać 1 łyżeczkę soli i nasiona kardamonu. Wszystko gotować ok. 20 min. Orzechy nerkowca uprażyć w rozgrzanym woku (bez tłuszczu) Marchew wyszorować szczotką i pokroić wzdłuż w słupki. Szpinak przebrać, umyć i osączyć, grubsze łodyżki usunąć. Rodzynki umyć. Cebulki oczyścić i pokroić.
W woku rozgrzać pozostały olej. Na tłuszczu poddusić marchewkę z cebulką. Oprószyć curry i stale mieszając dusić ok. 3 minut. Dodać szpinak i rodzynki doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dodać krem kokosowy i bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 10 min. Marchewkowe curry jeszcze raz doprawić i posypać uprażonymi orzechami. Ryż imbirowy podać osobno. Czas przygotowania ok. 50 minut 1 porcja zawiera ok. 370 kcal.
Ciasto marchewkowe
4 jajka, 1 szklanka oleju, 2 szklanki mąki, 2 szklanki cukru, 2 szklanki marchewki (utartej na tarce), 2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu, sól.
Jajka utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać mąkę i pozostałe składniki. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką, piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Ciasto nie dość , że jest bardzo dobre to jeszcze jest długo świeże.
Tarta marchewkowa
Składniki:
- 25 dag mąki
- 6 jajek
- 125 g masła
- 1 kg marchewek (niedużych)
- 1 szklanka śmietany 18%
- 3 łyżki śmietany kremówki
- sól, cukier, pieprz
- tarta gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki i szczypiorku
- 2 łyżki bułki tartej
- ½ pęczka szczypiorku dla ozdoby
Przygotowanie:
Przygotować ciasto kruche: do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli i cukru, wbić 1 jajko, dodać kawałki masła. Składniki wymieszać mikserem, następnie energicznie zaginać dłońmi na gładkie jednolite ciasto. Rozwałkować na placek o średnicy 30 cm.. Formę na tartę posmarować tłuszczem, równomiernie oprószyć mąką, wylepić ciastem (mocno przyciskając brzegi do boków formy). Spód gęsto pozakłuwać widelcem, ciasto wstawić do lodówki na około 45 minut. W tym czasie wyczyścić marchewki i gotować 10 minut w lekko posolonej wodzie. Odcedzić i osączyć na sitku.
Przygotować zalewę:
do śmietany wpić pozostałe jajka, dodać śmietanę kremówkę i całość dokładnie zmiksować. Przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i tartą gałką muszkatołową. Dodać szczypiorek i natkę pietruszki. Schłodzone ciasto posypać tartą bułką. Na spodzie ułożyć marchewki. Polać masą śmietanowo-jajeczną. Formę wstawić rozgrzanego piekarnika. Tartę piec 50 minut w temperaturze 175 °C, danie posypać na koniec drobno posiekanym szczypiorkiem. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
1 porcja to tylko 270 kcal.