Autorem wpisu jest: Dorota Mrówka
Chociaż niepozorne, są cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Mączne, sycące oferują także całą gamę smaków, dzięki czemu można je stosować zarówno do zup, sałatek i warzywnego puree. Najbardziej popularne rośliny strączkowe to: bób, fasola, fasola szparagowa, groch, groszek zielony, soczewica, soja i ciecierzyca.
Fasola – trafiła do Polski w XVI wieku. Dostępna jest w wielu kolorystycznych odmianach. Poszczególne gatunki równią się kształtem i smakiem. Fasola sojowa jest jasna, prawie idealnie okrągła i delikatna w smaki, natomiast fasola czarna ma wyraźną słodką nutę, odmiana peruwiańska jest delikatna i miękka. Owocem fasoli jest wydłużony strąk, w którego wnętrzu znajdują się nasiona. To cenne warzywo zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, fluor, chlor, kwas nikotynowy, witaminy: B1, B2, B6, C.
Groch – to strączkowa roślina jednoroczna pochodząca z Azji Mniejszej. Jej zalety doceniły już ludy pierwotne- nasiona grochu znaleziono w osadach z epoki kamiennej na Węgrzech oraz z epoki brązu – w Szwajcarii i we Francji.
Groch zawiera dużo białka, jest bogaty w różnorodne składniki odżywcze: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, chlor, jod, karoteny, kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy; witaminy: E, C, B1, B2, B6
Soczewica – to jedna z najstarszych znanych ludzkości roślin strączkowych, pochodzi z Azji. Uprawiano ją już w starożytnym Rzymie, Grecji i Egipcie. Najczęściej potyka się w sprzedazy jej brązowa odmianę o wyrazistym smaku. Istniej także soczewica bardziej delikatna soczewica czerwona. Zawiera m.in: wapń, fosfor, żelazo, karoten, witaminy: B1, B2, PP, C.
Ciecierzyca – jednoroczna roślina pochodząca z zachodniej Azji. Wyglądem i smakiem przypomina nieco groch, ma okrągłe nasiona o barwie żółtej, czerwonej lub brązowej. Wyrabia się z niej specjalną mąkę, która można dodawać do sosów. Warzywo to jest bardzo popularne w krajach śródziemnomorskich.
Dawniej ciecierzyca była przede wszystkim pokarmem biedoty, dzisiaj trafia także na bogate stoły. W Indiach i Pakistanie młode strąki z pędami jada się jako jarzynę. Suche nasiona ciecierzycy przyrządza się podobnie jak groch, stosuje się ją jako jarzynę, dodaje się do zup i sałatek. W krajach arabskich przysmakiem są prażone ziarna ciecierzycy.
Przyrządzanie:
Wszystkie gatunki roślin strączkowych – z wyjątkiem soczewicy – należy zalać wodą, w stosunku 2:1. Odstawić na kilka godzin do napęcznienia. Dzięki temu znacznie skrócimy czas gotowania. Soczewicę czerwoną gotuje się ok. 20 minut, brązową- o. 40 min. Groszek od 45 minut do godziny, fasolę, w zależności od odmiany, gotujemy od 1 godziny do 3 godzin.