Autorem wpisu jest: Marek Wyciślok

Lato to niewątpliwie najhojniejsza pora roku – karmi nas swoją energią, słońcem i darami natury. Jest to również najlepszy czas na wypoczynek w plenerze – np. w lesie, gdzie możemy odnaleźć spokój, wewnętrzną równowagę, ale także liczne owoce, które czynią lato jeszcze bardziej smacznym i zdrowym. Jednym z takich owoców jest nasza czernica czyli borówka, lub jak kto woli: czarna jagoda. Zagubiona w gąszczu drzew jest prawdziwym przysmakiem nie tylko ludzi, ale także leśnej zwierzyny.
Mimo, iż jagody są zdrowe i bardzo smaczne, mają jedną podstawową wadę… plamią! Zabarwiają nasze ręce, zęby i ubrania. Na szczęście nie są to plamy trudne do wywabienia, bo wystarczy wypraną koszulę rozwiesić na podwórku, gdzie plama wyblaknie na słońcu, bądź też użyć kwasku (np. soku z cytryny) i problem mamy z głowy. Za plamy, fioletowe języki i zęby odpowiedzialny jest barwnik antocyjanowy, o nazwie myrtyllina, stąd też łacińska nazwa czarnicy – Vaccinium myrtyllus.
I nie bez przyczyny tekst o jagodach został rozpoczęty właśnie od plamienia i myrtylliny, gdyż dla wielu jest to najważniejsza zaleta jagód. Intensywny barwnik i sok z czarnych jagód są wysoko cenione przez przemysł winiarski – używa się ich bowiem do zabarwienia Burgundów, Bordeaux i innych czerwonych win z ciemnych winogron.
 

Samo zdrowie
W 100 gramach jagód znajduje się ok. 40 kalorii, nasz organizm dostaje w prezencie także naturalne związki mineralne takie, jak: soda, wapń, żelazo, miedź, fosfor i siarka. Z kolei nasze komórki będą bogatsze o witaminy A, B1, B2, C i PP.
Czarne jagody zaleca się jadać bez cukru, a diabetykom w szczególności, gdyż jagoda zawiera wakcyninę – jest to substancja, która działa podobnie jak insulina. W pewnym stopniu leczy więc cukrzycę, gdyż obniża poziom cukru we krwi. Jagoda jest polecana także w przypadkach problemów z zaparciami, owoce w formie nie przetworzonej i w postaci dżemu działają łagodnie przeczyszczająco. Z kolei suszone jagody, w postaci herbat oraz skoków, wywołują skutek zupełnie przeciwny, bywa nawet, że leczą biegunki.
Sok z jagód uszczelnia i zabezpiecza tkanki przed wchłanianiem się toksyn, uspokaja trzewia, zwalnia ruch robaczkowy jelit, zobojętnia szkodliwe produkty rozkładu pokarmu, jest nie do zastąpienia, jeżeli chodzi o pomoc przy zatruciach pokarmowych.
Jagoda także poprawia krążenie krwi, uznawana jest nawet za naturalną viagrę, a także oczyszcza organizm z nadmiaru cholesterolu i chroni przed pylicą.  

Warto pamiętać 
Zanim zaczniemy delektować się jagodami, które sami zebraliśmy w lesie lub  kupiliśmy w swoim ulubionym sklepie, należy pamiętać o przestrzeganiu podstawowych zasad higieny. Zawsze musimy mieć na uwadze to, że owoc ten rośnie w lesie, co zmusza do ograniczonego zaufania. Nie tyle do zbierających, co do leśnej zwierzyny, która niejednokrotnie przenosi choroby, między innymi bąblowicę, która wprawdzie zdarza się rzadko, jednak są sygnały od epidemiologów, że należy być pod tym względem bardzo ostrożnym. Aby uchronić się przed zarażeniem, leśne owoce przed zjedzeniem należy dokładnie umyć pod strumieniem ciepłej wody. A po powrocie z jagodobrania, czy nawet zwykłego leśnego spaceru – dokładnie umyć ręce. Szczególnie zaś trzeba mieć na uwadze nasze pociechy, by podczas leśnych wędrówek nie wkładały brudnych rączek do buzi i nie jadły owoców prosto z krzaczków.

Ostrożności nigdy za wiele, dlatego bądźmy uważni i czujni, a na pewno wiele pięknych chwil jeszcze przed nami podczas tego lata.