Autorem wpisu jest: Galeria Bali & Buddha Club
Dla miłośników egzotycznych dań kucharze warszawskiej restauracji "Galeria Bali & Buddha Club" przygotowali kolejny przepis. Tym razem jest to polędwica wołowa na sposób indonezyjski. Czas potrzebny do przyrządzenia tej wyśmienitej potrawy to zaledwie 10-15 minut.
Składniki na 2 osoby :
- polędwica wołowa 300 g
- grzyby shitake 100 g (do kupienia w hipermarketach)
- świeży imbir 25 g
- świeży galangal ok. 3 cm ( do kupienia w sklepach orientalnych)
- czosnek – 1 ząbek
- czerwona cebula 1szt
- czerwona azjatycka paprczka chili (do kupienia w sklepach orientalnych)
- sos ostrygowy 50ml (do kupienia w sklepach orientalnych i supermarketach)
- sos rybny 25ml (do kupienia w sklepach orientalnych i supermarketach)
- sos sojowy ciemny 25 ml
- ryż 200 g
Przygotowanie :
1. Dobrej jakości polędwicę wołową kroimy w drobne paseczki długości około 10cm
2. Imbir i galangal ścieramy na tarce tak, aby powstała aromatyczna papka.
3. Na bardzo silnie rozgrzany wok wrzucamy pokrojoną cebulę, szczypior, papkę z galangalu i imbiru. Połączone składniki smażymy przez mniej więcej 2 minuty.
4. Następnie wlewamy sos ostrygowy i sojowy. Dodajemy polędwicę oraz pokrajane grzyby shitake. Całość smażymy przez około 3 minuty, intensywnie mieszając i dodając sos rybny i czosnek.
Pamiętajmy tutaj, że grzyby shitake to najdelikatniejsze grzyby świata. Są gotowe do spożycia już po 30-60 sekundach obróbki termicznej.