Autorem wpisu jest: Dorota Mrówka
Pomimo, że imbir ma działanie rozgrzewające, nadaje się także doskonale do przygotowania chłodzącego napoju na upalne dni. Zawiera sporo witamin, działa leczniczo na stawy, a przy tym smakuje wyjątkowo.
Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a skladniki można znaleźć w każdym sklepie. Najlepiej smakuje mocno schłodzony, można podawać go z kostkami lodu lub prosto z lodówki.
Składniki:
- woda mineralna niegazowana
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- szczypta tartego cynamonu (opcjonalnie kawałek laski cynamonowej)
- kilka ziaren goździka
- świeży korzeń imbiru
- łyżka miodu
Przygotowanie:
1. Wodę mineralną można najpierw przegotować i wystudzić (aby pozbyć się ewentualnych bakterii, bo nigdy nie wiadomo ile czasu woda odstała w hurtowni, sklepie itp).
2. Potrzeć na grubej tarce obrany korzeń imbiru: 3-5 cm. Należy przy tym pamiętać, że imbir ma dość specyficzny i ostry smak, więc dobrze wcześniej sprawdzić jakie stężenie będzie dla nas odpowiednie.
3. Sparzyć wrzątkiem pomarańczę i cytrynę, pokroić owoce w plastry.
4. Rozpuścić w wodzie łyżkę miodu, dodać owoce, imbir i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić do lodówki.