Autorem wpisu jest: nawidelcu.pl
Majówka już za pasem! Wielu z nas rozpoczęło już przygotowania do grillowego szaleństwa. Przygotowując tegoroczne menu, warto pomyśleć o jego urozmaiceniu. Grillowane udka z imbirem, wprowadzając klimat dalekiego wschodu, z pewnością zachwycą towarzystwo.
Składniki:
udka kurczaka
świeży imbir
1 cytryna
2 ząbki czosnku
łyżka miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprzy, sól i papryka do smaku
Przygotowanie:
Wyciskamy sok z cytryny i odstawiamy. Imbir obieramy i oczyszczamy, a następnie ścieramy na tarce. Czosnek rozgniatamy. Sok z cytryny, czosnek oraz imbir łączymy z miodem i oliwą. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz papryki.
Przygotowaną marynatą smarujemy udka z kurczaka i schładzamy. Po ostudzeniu pieczemy na grillu, aż staną się miękkie.
foto: pychotka.pl