Autorem wpisu jest: ***
Lato. Słońce, bezchmurne niebo oraz soczysta zieleń… Do ogrodu lub na taras wynosimy stół, zapraszamy rodzinę, przyjaciół i znajomych… i wspólnie ucztujemy. Taka wspaniała okazja do spotkania w naturalnej scenerii sprawia, że mamy ochotę na stworzenie niezwykłej atmosfery i podanie delicji, które zostaną na długo w pamięci. Szef kuchni restauracji „Meza" hotelu Hilton Warsaw – Thomas Preidelt – proponuje luksusowe, ale łatwe do wykonania menu na Letnie party à la Hilton.
Korzystając z bogactwa świeżych warzyw, skomponować można delikatne i lekkie przekąski. Trochę pomysłowości, zaangażowania i spotkanie na świeżym powietrzu zamienia się w wykwintne przyjęcie. Pachnące i słodkie owoce łatwo przerobimy w wyborne desery, a mieszając świeże soki i roślinne aromaty stworzymy zaskakujące w smaku napoje.
Letnie menu w stylu Hiltona uwodzi świeżością, lekkością i prostotą. Wszystkie proponowane dania – zupa pomidorowa z mięsem z kraba, krewetki z różową sałatką grejpfrutową z twarożkiem, krem śmietankowy z musem z czarnego bzu lub jagód – są łatwe do przygotowania, a na pewno zrobią duże wrażenie wśród zaproszonych przez nas gości.
Thomas Preidelt jest z pochodzenia Austriakiem, wcześniej pracował jako szef kuchni w Hotelu Hilton w Londynie i w Monachium. Ma za sobą liczne doświadczenia w ekskluzywnych restauracjach w Wiedniu, gdzie należy do Austriackiego Zrzeszenia Kulinarnego. Był również członkiem austriackiej reprezentacji podczas kulinarnych mistrzostw świata.
Zupa pomidorowa na zimno z mięsem z kraba i kolendrą
Składniki na 1 porcję:
- 60 g mięsa z kraba
- 25 g obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę, dojrzałych pomidorów
- 5 g szalotki bardzo drobno posiekanej
- 5 ml soku z cytryny
- sól, pieprz
- 5 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 g kolendry umytej i drobno posiekanej
- świeżo zmielone sól i pieprz
- 100 g bardzo dojrzałych pomidorów, bez skórki i nasion
- 20 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 g cukru
- 2 g kolendry
- 10 ml białego octu winnego
- świeżo zmielone sól i pieprz
Przygotowanie zupy pomidorowej:
Zmiksować wszystko, jeśli to konieczne, dodać trochę wody, doprawić. Przetrzeć przez sito i schłodzić co najmniej 2 godziny.
Przygotowanie mięsa z kraba:
Zmiksować mięso kraba z szalotką, odrobiną czosnku i pomidorami; doprawić i dobrze wymieszać, dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek i kolendrę.
Tak przygotowane mięso krabowe włożyć do okrągłej foremki, po czym wyłożyć na środku talerza, naokoło wylewając mocno schłodzoną zupę pomidorową
Krewetki z różową sałatką grejpfrutową z twarożkiem
Składniki na 1 porcję:
- 30 g różnych gatunków sałaty
- 60 g obranych, ugotowanych krewetek
- 10 ml oliwy z oliwek
- 40 g serka wiejskiego (ziarnistego)
- 40 cząstek grejpfruta
- 30 g awokado pokrojonego w kostkę
- 5 ml soku z cytryny
- świeżo zmielone pieprz i sól
Przygotowanie:
Zmiksować grejpfrut, awokado i krewetki, doprawić do smaku, dobrze wymieszać.
W głębokim talerzu lub salaterce wyłożyć liście z różnych rodzajów sałat, wyłożyć na nie zmiksowany wcześniej grejpfrut, udekorować wiejskim serkiem ziarnistym i polać oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Krem śmietankowy z musem z czarnego bzu
Składniki na 4 porcje:
- 0,4 l maślanki
- 0,2 l śmietany 30%
- 200 g cukru
- 4 listki żelatyny
- 1 cytryna
- 1 jabłko
- 20 ml oliwy z oliwek
- jagody czarnego bzu lub jagód
Przygotowanie musu:
Umyć jagody. Obrać jabłko i pokroić je w małe kostki. W garnku roztopić 100 g cukru, dodać jabłko i dobrze wymieszać. Dodać do tego sok z cytryny i gotować przez około 1 minutę. Dorzucić jagody czarnego bzu i gotować jeszcze przez kolejną minutę. Wystudzić przed podaniem.
Przygotowanie kremu:
Włożyć liście żelatyny do zimnej wody. Ubić śmietanę. Do rondla wlać 1/3 maślanki. Do pozostałej maślanki dodać skórkę cytryny, sok z cytryny, cukier. Dobrze wymieszać. Wyjąć żelatynę z wody i dodać do 1/3 maślanki, podgrzać do momentu aż żelatyna zupełnie się roztopi. Do rondla dodać pozostałą przyprawioną część maślanki, śmietanę i dobrze wymieszać. Powstałą masą wypełnić foremki i pozostawić do schłodzenia w chłodnym miejscu na minimum 12 godzin.
Włożyć foremki z kremem do gorącej wody do momentu aż krem z łatwością wyjdzie z formy, wyłożyć na talerz i polać musem owocowym. Na koniec skropić delikatnie oliwą z oliwek.
Drink bezalkoholowy: Ipanema
Składniki:
limetka
cukier trzcinowy
sok z limetki
świeży imbir
Przygotowanie:
Składniki należy dokładnie wymieszać i dobrze schłodzić. Imbir pokroić w cienkie paseczki, dołożyć do drinka. Dodać kostki lodu. Napój jest bardzo świeży, idealny na upalne dni.
Drink z alkoholem: Axis Licuados
Składniki:
- 4 cl Havana rum
- 3 cl syrop kokosowy
- 8 cl sok ananasowy
- 2 łyżeczki owoców sezonowych (najlepiej truskawki, jagody albo maliny)
Przygotowanie:
Owoce rozetrzeć bardzo dokładnie, delikatnie wymieszać z sokiem ananasowym i syropem z kokosa. Połączyć z rumem, dodać lód.
Foto: Hilton Warsaw