Autorem wpisu jest: Dorota Mrówka, Marek Wyciślok
Jeszcze zupełnie nie dawno, kuchnia tak odległego kraju, jak Tajlandia, była czymś całkowicie niedostępnym. W czasach, kiedy świat się skurczył, a zdobycie paszportu nie wymaga już cudu, tajskie przysmaki stały się dostępne także dla nas. Ci, którzy mieli okazję ich spróbować, twierdzą, że kuchnia tamtego regionu należy do najlepszych na świecie.
Różnorodność potraw może rzeczywiście przyprawić o zawrót głowy. Widać tu wpływy kuchni chińskiej, hinduskiej, muzułmańskiej, a nawet… europejskiej. Poza tym Tajowie doskonale czują się w kuchni i wymyślają własne, oryginalne przepisy. Poza tym, w zależności od regionu, kuchnia tajska różni się między sobą – mieszkańcy północy wola kleisty ryż i mniej ostre przyprawy, część północno-wschodnia preferuje natomiast ostrych daniach przyprawionych chilli, na południu do wielu potraw dodaje się natomiast mleko kokosowe, które łagodzi ostry smak przypraw.
W kuchni tajskiej wykorzystuje się często ryby, owoce morza, wołowinę, drób, a nawet koniki polne. Podstawowym składnikiem jest oczywiście ryż, który traktowany jest w Tajlandii tak, jak u nas chleb lub ziemniaki. Podaje się go zawsze gorący.
W tamtejszej sztuce kulinarnej bardzo istotne jest , w jaki sposób łączy się poszczególne dania. Ma to ścisły wiązek ze sztuką łączenia 5. smaków – kwaśnego, ostrego, słodkiego, gorzkiego i słonego. Z tego powodu np. smażony kurczak z chilli powinien być serwowany z zupą z dyni z kawałkami gotowanej wieprzowiny.
Pamiętać należy, że kuchnia tajska jest z reguły dość pikantna. Nawet dania łagodne mogą dla wielu z nas być nie lada wyzwaniem.
Poszczególne smaki uzyskuje się za pomocą odpowiednich składników: słodki – trzcina cukrowa lub dojrzały ananas; kwaśny – cytryna, niedojrzały owoc mango lub niedojrzały ananas, ocet; słony – sól, nam plaa (sos rybny); gorzki – ma-ra (gorzki ogórek); ostry – chilli i papryka.
Charakterystyczne jest również to, że w przepisach kuchni tajskiej nie przywiązuje się wagi do dokładnych ilości dodawanych składników. Kucharze mają tu dużą dowolność. Ta swoboda wymaga jednak ogromnego doświadczenia.
W kuchni Tajskiej poza chili, kolendrą i bazylą używa się przypraw u nas praktycznie nie znanych, takich, jak m.in..:
– trawa cytrynowa nadaje potrawie delikatny cytrusowy smak i zapach,
– kafir jest to kuzyn cytryny o charakterystycznej zielonej, pomarszczonej skórce,
– galangal, czyli tajski odpowiednik imbiru. W smaku mniej intensywniejszy zapach pieprzowy.
W Tajlandii jada się mało ale za to często – sześć posiłków dziennie to norma. Wszystkie dania podawane są na stół jednocześnie. W lokalach goście często mają swoje własne alkohole, a na butelkach można zauważyć zaznaczoną objętość, jaką pozostawili po ostatniej wizycie.
Tajowie nie używają pałeczek, tylko łyżkę i widelc. Nóż jest właściwie zbędny, ponieważ dania są rozdrobnione na małe kawałki. Żeby nie popełnić faux pas, potrawę nabiera się widelcem na łyżkę – jedzenie bezpośrednio z widelca w Tajlandii uważa się za prostackie.
Najpopularniejsze dania kuchni tajskiej:
- Som Tam: drobno siekany zielony owoc papaji, chilli, orzechy, kraby;
- Yam Nua: grilowana wieprzowina, ogórek, cebula, pieprz;
- Larb Kai: kurczak, cebula, pieprz;
- Tom Yang Kung: ostro-kwaśna zupa z krewetkami i grzybami;
- Tom Kha Gai: ostro-kwaśna zupa z kurczakiem gotowana na mleku kokosowym;
- Gang Jeude: klarowna zupa na rosole z mięsem lub/i warzywami.
- Gang Ped: ostra zupa z mlekiem kokosowym lub bez mleka. Większość gang'ów zawiera pasty curry i mleko kokosowe
- Phat Tai: makaron ryżowy z sosem, jajkiem, soją i szczypierem;
- Khao Man Gai: gotowany ryż z gotowanym mięsem kurczaka i zupą z dynią;
- Hao Pad Gai: smażony ryż z mięsem kurczaka;
- Khao Nam Phrik Long Reaua: ryż z krewetkami;
- Gai Katiem: kurczak smażony z łupinami czosnku;
- Kung Manau: surowe krewetki z ostrym sosem polane sokiem cytrynowym;
- Nam Tok Mu: grilowana wieprzowina z przyprawami;
- Yum: mięso z ziołami i przyprawami, warzywa z ziołami i przyprawami;
- Tod: danie smażone na patelni lub głębokim tłuszczu;
- Yang: danie grilowane;
- Tom yam: pomidorowa zupa z krewetkami przyprawiona trawą cytrynową kolendrą i chili;
- Kaeng khiaw wan: zielone curry z mięsem doprawione zielonym chili, ugotowane w mleku kokosowym;
- Kaenh phanaeng: pikantne curry z kurczaka z dodatkiem krewetek, czerwonego chili i kolendry.
Informacje zaczerpnięte ze strony www.thaitravelers.com/pl