Sezon grillowy trwa! To czas, kiedy na ruszcie lądują mięsne potrawy w różnych wariacjach. Ale co zrobić, jeśli nie mamy ochoty na kolejną porcję karkówki? Warto wybrać warzywa!

Jest to szybki i smaczny sposób na urozmaicenie tradycyjnych dań. Przygotowaliśmy dla Was wskazówki, które warzywa warto zabrać ze sobą na grill.

Grillowane steki z kalafiora

To świetny sposób na odmianę smaku kalafiora. Wystarczy, że przygotujesz marynatę z oliwy, soku z cytryny, posiekanej cebuli, oraz słodkiej papryki. Kalafiora umyj i odetnij korzeń. Dużym nożem pokrój kalafiora w plastry nie większe niż 3 cm. Rozłóż przygotowane plastry i dokładnie posmaruj marynatą. Odstaw na 10 minut, tak aby smaki się połączyły. Wtedy możesz zacząć grillować steki z kalafiora. Grilluj z każdej strony przez 5 minut. Gotowe steki świetnie smakują z lekką sałatką.

Chrupiący bakłażan z grilla

Bakłażan razem z cukinią to grillowy klasyk. Wszystko za sprawą jego pysznego smaku i aromatu, które dodatkowo wydobywa grill. Sekretem udanego bakłażana jest marynata. Obowiązkowo powinna znaleźć się tam papryka wędzona, która nadaje wyrazisty posmak. Do tego oczywiście oliwa, pikantna papryka, granulowany czosnek, suszony tymianek lub rozmaryn, czarny pieprz oraz cukier lub miód. Bakłażana musisz dokładnie umyć, przekroić na pół oraz naciąć nożem. Wymieszane zioła rozsmaruj na warzywie i zostaw na 30 minut. Grilluj na dobrze rozgrzanym ruszcie przez 10 minut z każdej strony.

Warzywne szaszłyki

Jeśli jesteś fanem szaszłyków, to ten pomysł na pewno podbije Twoje kubki smakowe! Jest to lekka i zdrowa propozycja, idealna solo lub jako dodatek do karkówki. Wystarczy, że na długi patyczek nabijesz kawałek papryki czerwonej, zielonej i żółtej, dodasz plasterki cukinii i bakłażana oraz piórka czerwonej cebuli. Polecamy przygotować marynatę z octu balsamicznego, bazylii, tymianku oraz soli i pieprzu. Świetnym przełamaniem warzyw będzie ser halloumi, który podczas grillowania nie zmienia swojej struktury. Przygotowane szaszłyki powinny grillować się z każdej strony przez 5 minut. Do warzywnych szaszłyków polecamy przygotować tzatziki.

Szparagi z grilla

Wiosna i lato to sezon szparagów, a więc ich także nie mogło zabraknąć! Świetnie smakują z octem balsamicznym, rozpuszczonym masłem lub startym parmezanem. Wystarczy odciąć grube końcówki, umyć łodygi i doprawić solą i pieprzem. Grillować przez około 8 minut. Dobrym dodatkiem będą ziemniaki faszerowane z grilla, które wzbogacą smak szparagów.

W sezonie letnim często gościmy znajomych i przygotowujemy grilla. Warto, żebyś był przygotowany i oprócz mięsnych potraw miał także alternatywę w postaci warzyw. Mamy nadzieję, że nasze przepisy sprawią, że pokochasz je także w wersji grillowanej!