Ciecierzyca (Cicer arietinum L.), powszechnie znana jako fasola garbanzo pochodzi z rodziny roślin strączkowych. Jest ona składnikiem wielu potraw kulinarnych ze względu na swój orzechowy smak oraz wszechstronne zastosowanie.
Właściwości ciecierzycy
Jest to przystępne cenowo źródło białka, węglowodanów, minerałów i witamin, błonnika pokarmowego, folianów, beta-karotenu i prozdrowotnych kwasów tłuszczowych. Badania naukowe dostarczyły pewnych dowodów na poparcie potencjalnego korzystnego wpływu składników ciecierzycy na obniżenie ryzyka różnych chorób przewlekłych.
Ciecierzyca posiada szereg zdrowotnych właściwości:
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych.
- Posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może być przydatna w obniżaniu ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia.
- Zmniejsza poziom cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL w surowicy.
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
- Dzięki zawartości błonnika pokarmowego pomaga szybciej osiągnąć sytość, a efekt nasycenia trwa dłużej, ponieważ żywność bogata w błonnik pokarmowy wymaga dłuższego czasu na żucie i trawienie w układzie pokarmowym.
- Pomaga w utracie wagi i zmniejszeniu otyłości.
#1 Klasyczny hummus
Składniki:
- Puszka ciecierzycy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 łyżki tahini
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
Przygotowanie: Ciecierzycę odsączyć i umieścić w pojemniku blendera. Dodać kilka łyżek zalewy i zacząć miksować na pastę. Dodać resztę składników i ponownie miksować. Stopniowo dodawać zalewy lub wody w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
#2 Curry z ciecierzycą, batatami i szpinakiem
Składniki:
- Puszka ciecierzycy
- 1 batat
- 100g szpinaku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm imbiru
- 100ml wody
- 250ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka oleju
- ½ łyżeczki kurkumy, kminu rzymskiego, ostrej papryki
- 1 opakowanie ryżu
Przygotowanie: Ryż ugotować wedle instrukcji na opakowaniu. Cebulę, czosnek oraz imbir posiekać. Zeszklić na dobrze rozgrzanej patelni lub w garnku wraz z przyprawami. Dodać obranego i pokrojonego w kostkę batata, doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez około 2 minuty.
Po chwili dodać ciecierzycę wraz z zalewą, wodę oraz mleczko kokosowe. Wszystko wymieszać i gotować przez ok. 15-20 minut bez przykrycia, co chwilę mieszając, aż bataty będą miękkie. Na koniec dodać szpinak, wymieszać. Podawać z ryżem.
#3 Kotleciki z ciecierzycy
Składniki:
- Puszka ciecierzycy
- Czosnek
- 1 jajko
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka mąki
- ½ łyżeczki papryki ostrej, kurkumy, kardamonu, kminu rzymskiego
- Sól, pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie: Ciecierzycę odsączyć i przepłukać wodą. Rozgnieść widelcem lub zblendować na gładko. Czosnek drobno posiekać i wymieszać z ciecierzycą.
Dodać jajko, mąkę, przyprawy oraz natkę pietruszki- dobrze wymieszać. Z masy uformować kotleciki. Smażyć na złoty kolor na odrobinie oliwy z oliwek.
#4 Falafel
Składniki:
- Puszka ciecierzycy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki kminu, kolendry, kardamonu, cynamonu, chili, sody oczyszczonej
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz
Przygotowanie: Ciecierzycę odcedzić, opłukać i zmielić razem z cebulą. Dodać przyprawy oraz 1-2 łyżek wody. Całość przykryć folią i odstawić do lodówki na pół godziny. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Z masy uformować lekko spłaszczone kulki. Falafele smażyć 2-3 minuty z każdej strony. Następnie odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć je z tłuszczu.
#5 Szybka sałatka z ciecierzycy
Składniki:
- Puszka ciecierzycy
- 2 pomidory
- 1 cebula czerwona
- 1 ogórek zielony
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie: Ciecierzycę odsączyć i przepłukać pod wodą. Pomidory, ogórka oraz czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę. Włożyć do miski wraz z ciecierzycą.
Natkę pietruszki drobno posiekać i wymieszać z oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny, solą i z pieprzem. Całość wymieszać z warzywami.
Jeżeli chcesz zobaczyć więcej przepisów mojego autorstwa, to zapraszam Cię do sprawdzenia: 7 pomysłów na fit kolację