Autorem wpisu jest: Anna Kierzek

W tradycyjnym leczo najsmaczniejsze są dobrze wysmażone, pachnące kawałki boczku i kiełbasy. Kiedy późną jesienią człowiek wraca zziębnięty i przemoczony do suchej nitki, miseczka takiej potrawy pieści podniebienie i rozgrzewa żołądek… Moje jarskie leczo powstało pewnej jesieni, kiedy to nagle, podczas obiadu starsza latorośl stanowczo odmówiła miski tradycyjnego leczo, bo jak stwierdziła, przewracając łyżką w misce, jak łopatką w piaskownicy, że „ nie będzie jadła czegoś, co kiedyś miało mamę”. Na nic dały się tłumaczenia, że kiełbaska i pożywna, że człowiek nie jest żyrafą, mięso jeść powinien… Leczo i owszem, ale bez kiełbasy i boczku! Cóż…
• 1 kg pomidorów ( najlepiej „lima”):
• 1 kg czerwonej papryki
• 80 dkg cukinii
• 30 dkg cebuli ( białej i czerwonej)
• 30 dkg zielonej fasolki szparagowej
• 5 ząbków czosnku
• 1 litr bulionu
• 1 szklanki oliwy
• 2 kulki ziela angielskiego
• 1 łyżka dobrego miodu ( lub cukru)
• przyprawy – sól, pieprz, papryka słodka w proszku, bazylia

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić miąższ w grubą kostkę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na paski. Cukinię pokroić w grubą kostkę ( jeżeli mamy małe cukinie, nie trzeba obierać i wydrążać z pestek, jeżeli duże okazy – obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne). Fasolkę szparagową pociąć na kawałki. Cebule pokroić w kostkę, czosnek w słupki. Na patelni rozgrzać połowę oliwy, zeszklić pokrojone cebule. Następnie dodać pokrojone pomidory, dolać szklankę bulionu, dusić pod przykryciem 10 min. Po tym czasie, podduszone pomidory z cebulą przełożyć do dużego garnka, dodać pokrojoną fasolkę i paprykę, przyprawy, zalać pozostałym bulionem i dusić na małym ogniu ok. 15 min. W tym czasie rozgrzać na patelni pozostałą oliwę, wrzucić kostki cukinii oprószone sproszkowaną papryką i smażyć przez 7 minut. Podsmażoną cukinię i słupki czosnku dodać do garnka z pozostałymi składnikami, gotować jeszcze kilka minut, doprawić do smaku.

Jarskie leczo, pachnące papryką, pomidorami i czosnkiem, jest wspaniałą, jesienną potrawa jednogarnkową. Wystarczy przygotować jedynie grzanki, natarte ząbkiem czosnku i mamy pełnowartościowy, sycący i zdrowy posiłek. Pamiętać należy i bezwzględnie przestrzegać zasady, że leczo nie jest zupą pure – jedynym warzywem, które ma prawo się rozgotować jest pomidor – wszystkie pozostałe, muszą pozostać w cząstkach. Wtedy ucztują najważniejsze zmysły – potrawa pięknie pachnie, dobrze smakuje i cieszy oko.