Autorem wpisu jest: nawidelcu.pl
Słodkości z domowego przepisu to doskonały sposób uświetnienie podwieczorku deserem pysznym i nie codziennym. Warto spróbować i zaskoczyć gości czymś, czego być może jeszcze nie znają!
Składniki:
9 jajek
3/4 szklanki cukru
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki cukru pudru
dżem malinowy
galaretka cytrynowa
polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Biszkopt
3 jajka utrzyj z cukrem. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz 3 łyżki zimnej wody i ucieraj. Gotową masę wylej do formy. Piecz biszkopt ok. 45 minut w temp 200st.C
Masa
Upieczony biszkopt przetnij na pół i wystudź. Zimny spód posmaruj dżemem malinowym i odstaw. Białka ubij z cukrem pudrem na bardzo sztywną pianę i połącz z tężejącą galaretką. Połóż na biszkopt i wstaw do lodówki. Mocno schłodzone ciasto polej polewą czekoladową (możesz kupić w sklepie gotową polewę w torebce, do rozpuszczenia w gorącej wodzie).
foto: mojeprzepisy.pl