Wzrost świadomości w społeczeństwie, większy nacisk na zdrowe odżywianie i dbałość o zdrowie sprawiły, że coraz większą wagę przykładamy do tego, co jemy. Zamiast smażonych mięs częściej wybieramy te pieczone lub gotowane na parze, a zamiast niezdrowych słodyczy — suszone owoce. Czy to faktycznie dobry wybór? Jak najbardziej! Sprawdź, dlaczego suszone owoce są dobre dla zdrowia, pomimo swojej kaloryczności.

Owoce suszone są świetną, słodką przekąską, ale także doskonałym dodatkiem do wielu dań. Oczywiście warto spożywać je z umiarem, ponieważ w wersji wysuszonej owoce są bardziej kaloryczne i mają wyższy indeks glikemiczny niż świeże owoce czy warzywa. Wszyscy kochamy morele, śliwki czy figi suszone — właściwości tych owoców mogą Cię jednak zaskoczyć! Zobacz, jak pozytywnie mogą wpłynąć na Twój organizm.

Morele, śliwki czy figi suszone — źródło błonnika

Błonnik pokarmowy to bardzo cenna substancja, o której wciąż stosunkowo niewiele się mówi zarówno w kontekście odchudzania, jak i ogólnego dbania o zdrowie. A to błąd, ponieważ błonnik odgrywa ogromną rolę w ludzkim organizmie i ma realny wpływ na wiele dręczących ludzkość chorób. Znaleźć go można zarówno w surowych warzywach i owocach, produktach zbożowych z pełnego ziarna, ale spore jego ilości zawierają także suszone owoce — na przykład figi. Dzięki temu spożywanie tych pysznych owoców będzie działać regulująco na ruchy jelit i zapobiegać zaparciom, a pektyny, czyli rozpuszczalny błonnik znajdujący się w suszonych owocach, pozwalają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo włókna te przyśpieszają metabolizm, przez co będą pomocne w zrzucaniu wagi, a spożywanie regularnie dużych ilości błonnika może nawet zapobiegać niektórym rodzajom nowotworów i chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca.

Orzechy nerkowca — dla kogo? Sprawdź!

Suszone owoce — na zdrowie!

Choć dietetycy często ostrzegają przed owocami suszonymi ze względu na ich wyższą kaloryczność i indeks glikemiczny w porównaniu do surowych owoców, nie oznacza to, że nie będą one miały korzystnego wpływu na nasze zdrowie. Wręcz przeciwnie — oprócz dużych ilości prozdrowotnego błonnika pokarmowego, suszone owoce zawierają także sporo cennych witamin i minerałów. Na przykład w suszonych morelach znajdziesz spore ilości beta-karotenu, który korzystnie wpływa na wygląd skóry. Z kolei suszone figi są dobrym źródłem żelaza, które jest szczególnie polecane osobom zmagającym się z anemią. 

Jak widać, suszone owoce to nie tylko słodka i smaczna przekąska, znacznie lepsza od pełnych cukru słodyczy, ale także źródło zdrowia dla Twojego organizmu. Warto jednak pamiętać, aby spożywać je z umiarem, a kupując owoce suszone — aby wybierać te, które są suszone bez siarki, czyli bez konserwantu E220. Takie owoce będą miały znacznie więcej witamin i lepszy smak niż ich siarkowane odpowiedniki. Wystarczy przeczytać skład na opakowaniu, aby wiedzieć, czy produkt, który kupujemy, jest całkowicie naturalny i bio. Jedz owoce suszone na zdrowie i zachwycaj się ich smakiem każdego dnia!