Właściwości oliwy z oliwek są doceniane już od pokoleń i nie ma w tej kwestii cienia przypadku. Obok tego, że smakuje wybornie zarówno w duecie z chrupiącą bagietką czy też w towarzystwie warzyw, wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Na tym jednak festiwal korzyści z wprowadzenia jej do menu się nie kończy! Sprawdź więc, o jakich mowa!
Jak powstaje oliwa z oliwek?
Dobrej jakości oliwa z oliwek to efekt tłoczenia w niskiej temperaturze (27-30 st. C) wyłącznie wyselekcjonowanych owoców pochodzących z drzew oliwnych. Tłoczenie na zimno – bo o nim właśnie mowa – oznacza, że oliwa nie jest poddawana modyfikacjom, a ponadto charakteryzuje się świeżym smakiem i wręcz nieskazitelną konsystencją. Brak rafinowania i oczyszczania to także sygnał, że oliwa z oliwek zachowuje wszystkie swoje właściwości, ponieważ w procesie produkcji nie doszło do błędów. Warto wiedzieć, że to właśnie produkcja determinuje zarówno zapach oliwy, jak i jej kolor – tym samym wskazuje na to, jak dużo czasu upłynęło od jej wytłoczenia. W praktyce mowa o przedziale od jasnożółtego (najświeższa oliwa), po zielonkawy.
Rodzaje i pochodzenie oliwy z oliwek
Musisz wiedzieć, że nie każda oliwa z oliwek zasługuje na to, aby znaleźć się na Twojej kuchennej półce. Warto więc, abyś poznał właściwości poszczególnych i był pewien, że sięgasz po produkt, który rzeczywiście spełni się w roli dodatku do potraw, jak i będzie stanowił wsparcie dla Twojego organizmu.
Na pierwszy plan pod względem jakości wysuwa się oliwa z oliwek extra virgin. Tutaj mamy do czynienia z taką, która powstaje z owoców o kwasowości, która nie wynosi więcej niż 0,8%. Charakteryzuje się świeżym smakiem w duecie z niesamowitym zapachem. W procesie produkcji nie ma mowy o udziale rozpuszczalników. W grę wchodzi metoda mechaniczna i 100-procentowy sok z całych owoców.
Weźmy na tapet oliwę z oliwek virgin. Oliwki, które wchodzą w jej skład mają kwasowość poniżej 1,5%. Ma nieco uboższy smak niż jej omawiana już poprzedniczka.
Na rynku dostępna jest także oliwa z oliwek pure. Powstaje z mieszanki oliwy z pierwszego tłoczenia i tej, która poddawana jest rafinacji. Jej cena jest niższa niż poprzedniczek, ale ma to przełożenie na jej jakość.
Koniec końców przyjrzymy się bliżej oliwie z oliwek. “Zwykła” oliwa to efekt połączenia rafinowanej z oliwą z pierwszego tłoczenia, której kwasowość utrzymuje się na poziomie nie większym niż 2%. Tutaj nie ma miejsca na wyraźne walory smakowe. To samo dotyczy jej właściwości odżywczych.
Oliwa z oliwek - poznaj jej prozdrowotne właściwości
Dobrej jakości naturalna włoska oliwa z oliwek, jak i ta pochodząca z innych krajów stanowi źródło wielu cennych substancji odżywczych. Jest skarbnicą wielu witamin, kwasów tłuszczowych, a ponadto przeciwutleniaczy. Nie bez powodu przez wielu jest określana “płynnym złotem”.
Wśród witamin znajdujących się w oliwie z oliwek istotne miejsce zajmują takie jak między innymi A, B, C, D, E i K. Nie można przejść obojętnie także obok składników mineralnych, w tym fosforu, potasu, czy też magnezu. W składzie oliwy z oliwek znajdziesz ponadto oleuropeinę (naturalna substancja chemiczna, która wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne) i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Wśród właściwości zdrowotnych oliwy z oliwek warto wymienić między innymi to, że oczyszcza i reguluje procesy trawienia. Jej częste pojawianie się w menu stanowi remedium na nieżyty i wrzody żołądka. Ponadto to wsparcie dla procesu odchudzania – oliwa z oliwek powoduje uczucie sytości.
“Płynne złoto” stanowi ponadto nieocenione wsparcie na drodze do wyrównania poziomu cukru we krwi, jak również regulacji ciśnienia krwi. Jest bardzo pomocna w profilaktyce udaru mózgu. Ponadto działa antywirusowo i wykazuje właściwości antybakteryjne. Jest więc ważna w kontekście zwalczania stanów zapalnych, jak również wspierania funkcjonowania układu immunologicznego.
Oliwa z oliwek w kosmetyce
Warto wiedzieć, że oliwa z oliwek jest bardzo cennym wsparciem w pielęgnacji skóry i ciała. Skomponowane na jej bazie kosmetyki i domowe maseczki stanowią remedium na suchą skórę. Świetnie ją nawilżają z uwagi na obecność witaminy F, czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Oliwa z oliwek znakomicie oczyszcza skórę, więc może być śmiało stosowana do naturalnego demakijażu.
Nie bez znaczenia pozostaje także to, że dba o właściwy skład sebum skóry, redukuje różnego rodzaju pojawiające się na niej zmiany, przebarwienia i trądzik. Wykazuje ponadto działania odbudowujące – wzmacnia odporność naskórka i podnosi jego naturalną odporność. Oliwa z oliwek działa także przeciwzmarszczkowo. Śmiało stosuj ją, jeśli jesteś posiadaczką skóry normalnej, suchej, wrażliwej, jak i atopowej. Nie jest jednak dla Ciebie, jeśli jesteś alergikiem, bądź obserwujesz u siebie nadmierną pracę gruczołów łojowych.
Na tym jednak nie koniec korzyści, jakie niesie ze sobą zastosowanie oliwy z oliwek w kosmetyce. Z powodzeniem można ją również docenić w pielęgnacji włosów. Olejowanie włosów, bo o nim mowa, to sposób na suche kosmyki z tendencją do puszenia się.