Autorem wpisu jest: Anna Majewska
Istnieje teoria, że to, co lubimy i jemy zależy nie tylko od klimatu, w jakim żyjemy, od przyzwyczajeń i lokalnej kuchni, ale w znacznej mierze od naszej grupy krwi. Okazuje się bowiem, że poszczególne grupy krwi wyodrębniały się wraz z rozwojem gatunku ludzkiego, dlatego też noszą w sobie ślady przystosowywania do warunków, w jakich przyszło żyć naszym antenatom, do flory bakteryjnej i rodzajów pożywienia. To właśnie dzięki tej „pamięci genetycznej” jedni z nas z łatwością przerzucają się na wegetarianizm, a inni – chociaż starają się z całych sił, nie mogą wytrwać w postanowieniu, bo organizm domaga się mięsa.
Zdaniem badaczy dzieje się tak z powodu zawartych w pożywieniu lektyn, które wchodząc w reakcje z określoną grupą krwi, wywierają taki, a nie inny wpływ na komórki organizmu. Dlatego tak ważne jest, by dobrać odpowiednią dietę, bo to, co dobre dla posiadaczy jednej grypy, dla posiadaczy innej jest wręcz szkodliwe.
Grupa „0” – myśliwy
To prawdopodobnie najstarsza grupa krwi. Prehistoryczny człowiek był przede wszystkim łowcą żywiącym się mięsem upolowanych zwierząt. Prawdopodobnie właśnie dlatego ludziom z grupą „0” tak trudno wyeliminować z jadłospisu mięso. Grupa ta charakteryzuje się ponadto silnym systemem odpornościowym, dobrze znosi wysiłek fizyczny, ale ma tendencje do niższego poziomu hormonu tarczycy.
Idealna dieta dla osób z tej grupy powinna być bogata w tłuszcze i proteiny zwierzęce. Zalecane jest mięso drobiowe, od czasu do czasu czerwone mięso, ryby, owoce morza. Ponadto wskazane jest spożywanie kapusty włoskiej, szpinaku, brokułów, wodorostów oraz owoców. Unikać należy: pszenicy, kukurydzy, fasoli, soczewicy, brukselki, kalafiora i gorczycy. Powinno się ograniczyć ilość produktów zbożowych oraz roślin strączkowych.
Grupa „A” – rolnik
Grupa ta pojawiła się prawdopodobnie na Bliskim Wschodzie, w okresie, w którym ludzie pierwotni zaczęli uprawiać ziemię i odżywiać się jej płodami, ograniczyli przy tym spożycie mięsa.
Osoby z tą grupą krwi powinny dbać o to, by ich pożywienie było jak najbardziej naturalne, świeże i pozbawione „cywilizacyjnych” dodatków, takich, jak np. konserwanty. Zalecana jest dieta wegetariańska, owoce morza i ryby. Unikać należy: czerwonego mięsa, baraniny, dziczyzny, serów, pszenicy, fasoli i orzechów. Warto ograniczyć spożycie produktów mlecznych.
Grupa „B”– koczownik
Wykształciła się około 10 tys. lat temu. Ówcześni ludzie opanowali sztukę hodowli udomowionych zwierząt, żywili się ich mięsem i produktami mlecznymi.
Osoby z tą grupą krwi mają zrównoważony, silny system odpornościowy, zalecana jest im różnorodna dieta obfitująca zarówno w produkty mleczne, jak i różne gatunki mięsa. Zalecane są: baranina, dziczyzna, podroby, jaja, produkty mleczne, płatki owsiane, ryż, proso, a także warzywa. Unikać należy natomiast: kukurydzy, soczewicy, orzeszków ziemnych, sezamu, skorupiaków, wieprzowiny. Zaleca się ograniczenie spożycia drobiu i olejów ( z wyjątkiem oliwy z oliwek).
Grupa „AB” – człowiek współczesny
Najmłodsza spośród grup krwi. Jest efektem mieszanki etnicznej, która dokonała się podczas wędrówki ludów. Do dzisiaj jest jednak dość rzadka.
Osoby z tej grupy powinny zwrócić szczególną uwagę na swoją dietę. Zaleca się spożywanie mięsa baraniego, drobiu, owoców morza, produktów mlecznych, roślin strączkowych, orzechów, ryżu, zbóż, warzyw, wodorostów morskich. Unikać należy: bekonu, cielęciny, skorupiaków, węgorzy, serów pleśniowych, fasoli, pestek słonecznika, awokado i papryki. Lepiej ograniczyć ilość masła.