Autorem wpisu jest: Jean Bos
Makaron można podać na wiele sposobów. To szybka i łatwa w przygotowaniu potrawa, a cały sekret tkwi w dodatkach. Jeśli akurat mamy pod ręką nieco szampana, szparagów i brzoskwiń – możemy zaserwować wyjątkowe nitki makaronowe. Danie idealne na proszony obiad lub elegancką kolację.
Składniki i przygotowanie:
- 500 g szparagów
- 1 łyżka oliwy z limonem
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 20 ml wywaru ze szparagów
- 1 łyżka oliwy z pestek brzoskwiń
- 1 łyżeczka octu z szampana
- 30 g papryki
- 1 łyżka wędzonej oliwy
Szparagi obieramy, kroimy na cienkie paski. Marynujemy ze wszystkimi składnikami i przyprawiamy. Wszystko skręcamy w kłębek i odstawiamy na bok.
- 80 g gotowanych małży Wenus
- 1 łyżeczka orzeszków Pinii
- 1 łyżeczka listków trybuli
Mieszamy te składniki i dodajemy do marynaty.
- 1 pęczek trybuli
- 100 ml oliwy z pestek brzoskwiń
Wszystko miksujemy i przyprawiamy solą.
Szparagi ustawiamy na talerzu, układamy małże Wenus i lekko polewamy wędzona oliwą. Dekorujemy naszym pesto.