Autorem wpisu jest: kwestiasmaku.pl

O śniadaniu mówi się, iż to najważniejszy posiłek, który należy spożywać w spokoju, aby zapewnić swojemu organizmowi siły witalne na cały dzień. Dziś niewielu ludzi może pozwolić sobie jednak na ten luksus. Najczęściej śniadanie spożywamy w biegu, śpiesząc się do pracy, lub załatwiając różne sprawy. Co więcej, także i polskim obrazkiem stał się, obserwowany jeszcze do niedawna jedynie w Ameryce, tłum ludzi biegnących o poranku przez centrum miasta z kubkiem kawy w ręku oraz „śniadaniem na wynos”, zakupionym w barze typu Fast Food, zapakowanym w papierową torbę.

Szybkie tempo życia nie pozwala nam na co dzień rozkoszować się jedzeniem. Weekendowe poranki to natomiast doskonała okazja na przygotowanie czegoś wyjątkowego. Daniem takim mogą być omlety. Choć ich historia sięga czasów starożytnego Rzymu, dopiero Francuzi udoskonalili i urozmaicili ich smak. Omlet francuski przygotowywany jest z masy jajecznej, a dodatki wkładane są do jego środka.

Przepis:

Składniki:
• 3 jajka
• 1 łyżka wody
• 5 dag parmezanu
• natka pietruszki, sól, pieprz
• 1 łyżeczka oliwy
• 1 łyżeczka masła
• końcówki zielonych szparagów

Wykonanie:
Jajka ubić wodą, startym parmezanem i natką, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu, na oliwie z masłem smażyć omlet. Pod koniec dodać ugotowane (3 min) końcówki szparagów.

Źródło: kwestiasmaku.pl