Zastanawiałeś się kiedyś, jakie produkty powinny znaleźć się obowiązkowo w twojej diecie? O ile nie powstały jeszcze uniwersalne zalecenia żywieniowe, które byłby odpowiednie dla każdego – bez względu na masę ciała, płeć i tryb życia, o tyle pewne składniki powtarzają się w zaleceniach od specjalistów.
Analizując ostatnie badania z zakresu technologii żywienia i dietetyki, można wskazać kilkadziesiąt produktów, których wartość ma wręcz zbawienny wpływ na nasze zdrowie i sylwetkę. Przyjrzymy się pięciu z nich i postarajmy się je stopniowo wprowadzić do codziennego menu.
Łosoś
Słonowodna ryba, będąca doskonałym źródłem białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te znane są pod nazwą „Omega-3” i słyną ze swoich drogocennych właściwości. Po pierwsze – to one pozwalają utrzymać stały, prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Po drugie – to dzięki nim przemiana lipidów w energię jest szybsza i bardziej efektywna. Po trzecie – białko, będące budulcem mięśni, pozwala nam wykonywać ćwiczenia wytrzymałościowe i stopniowo nabudowywać mięśnie. Takie działanie powoduje, że ciało staje się silniejsze, sprężyste i zdolniejsze do szybkiej regeneracji. Łosoś, jak wiele tłuszczy, jest elementem kontrowersyjnym i usłanym nieprawdziwymi mitami, jakoby obecność tłuszczy była szkodliwa dla naszego zdrowia i sylwetki. O tym, dlaczego jest to błędne twierdzenie możecie przeczytać tutaj: https://michalwrzosek.pl/dieta/dlaczego-ryby-sa-zdrowe/
Orzechy
Pomimo sporej ilości kalorii, posiadają ogrom białka i wartościowych, zdrowych tłuszczy. Zalecane w przypadku diety dla cukrzyków czy osób cierpiących na insulinooporność. Dodając je go potraw z dużą ilością węglowodanów, potrafią obniżyć łącznych ładunek glikemiczny. Ponadto, doskonale sprawdzą się dla osób, które mają problemy trawienne – wysoka zawartość błonnika i lekkostrawność pomaga walczyć z zaparciami. A gdyby tego było mało – w orzechach znajdziemy również witaminy i antyoksydanty.
Rośliny strączkowe
Poczynając od ciecierzycy, na fasoli kończąc – strączkowe to punkt obowiązkowy w diecie wegetarian i wegan. Najważniejszą zaletą jest wysoka zawartość białka, który może zastępować białko zwierzęce. Ponadto, wśród tych najpopularniejszych roślin znajdziemy szereg witamin – A, B, C i E, a także ogrom wapnia i fosforu. Wszystkie te wartości odżywcze wpływają pozytywnie na układ nerwowy, tkankę mięśniową oraz procesy poznawcze. Jeśli więc nie posiadasz problemów z tarczycą (soja nie jest wskazana dla osób z zaburzeniami tego typu) czy układem pokarmowym (warzywa strączkowe bywają ciężkostrawne) – jedz je tak często jak tylko możesz.
Owoce leśne
Wszelkie owoce, mające swój sezon w okresie letnim – poczynając od jeżyn, po jagody i maliny. Wszystkie one posiadają przeciwutleniacze, które wspierają walkę z wolnymi rodnikami. Ponadto, przyczyniają się do redukcji stresu, wspierają pracę mózgu, dbają o wygląd skóry. Podczas intensywnych treningów dochodzi do utraty przeciwutleniaczy, dlatego tak często zaleca się dodawanie np. borówek do swojej codziennej diety. Jeśli więc regularnie ćwiczysz, a skóra zaczyna tracić na naturalnej sprężystości – wprowadź owoce (nawet mrożone!) do swojego całorocznego jadłospisu.
Awokado
Ze względu na niewielką obecność cukrów prostych – wskazane i zalecane dla osób, które borykają się z problemami glikemii. Cenne i łatwo dostępne źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (Omega -9). Awokado pomaga przyswajać likopen z pomidorów (dlatego tak często łączy się je na kanapkach lub w sałatkach), posiada ogrom potasu, który reguluje ciśnienie krwi, a także zawiera witaminy z grupy A, E i C. Szczególnie polecany kobietom w ciąży, dzięki zawartości kwasu foliowego.