Artur Zaskórski
Nazywam się Artur Zaskórski i jestem szefem kuchni w restauracji z tradycjami sięgającymi XVIII wieku. Od 2012 roku pracuję w „Restauracji Frykówka”, która działa na Rynku w Pszczynie. Wcześniej byłem związany jako kucharz, a następnie szef kuchni, z Restauracją „Stara Piekarnia” oraz Hotelem-Restauracją „Czarny Rycerz”.
Gotowanie to moja pasja. Przez kilkanaście lat pracy w gastronomii wychowałem się na kuchni śląskiej i polskiej, dlatego tajniki tej kuchni nie są mi obce. Świadczą o tym nagrody zdobyte m.in. na konkursie „Śląskie Smaki”.
W kuchni staram się łączyć nowoczesność na talerzu z tradycją kuchni polskiej i śląskiej. Z wytrwałością i pokorą dążę do perfekcji, cały czas zdobywam doświadczenie, bo zawód kucharza polega na ciągłej nauce i zdobywaniu nowych doświadczeń. W swojej kuchni staram się wykorzystywać produkty regionalne a także te, które sami robimy jak np. zakwasy, marynaty, konfitury, wędzone i suszone mięsa.
Nagrody
- VI Festiwal „Śląskie Smaki” 2011r. zajęcie II miejsca kat. „Profesjonaliści”
- VII Festiwal „Śląskie Smaki” 2012r. zajęcie II miejsca kat. „Profesjonaliści”
- VIII Festiwal „Śląskie Smaki” 2013r. zajecie I miejsca kat. „Profesjonaliści”
- X Festiwal „Śląskie Smaki” 2015r. zajęcie II miejsca kat. „Profesjonaliści”
- Zdobyłem „Perłę” w kategorii „Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów PERŁA 2013 Danie Regionalne”
Udział w publikacjach
- Udział w wydaniu „Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego” Hanny Szymanderskiej –na potrzeby zbioru gotowano dania kuchni myśliwskiej 2011r.
- Udział w wydaniu książki „Mszańskie smaki jesieni” do projektu promującego kuchnie śląską regionalną w 2015