Autorem wpisu jest: Agnieszka Sikorska, ŚOT

Na dwa dni Racibórz zamienił się w najsmaczniejsze miejsce w Polsce. Tam właśnie czternaście drużyn amatorów i sześć profesjonalistów rywalizowało o Złoty Durszlak i tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2008. Podczas gdy w powietrzu unosiły się wspaniałe zapachy przygotowywanych potraw, zgromadzone tłumy bawiły się wraz z regionalnymi zespołami folklorystycznymi z powiatu raciborskiego, kabaretem „Kapela ze Śląska im. Józefa Poloka" oraz zespołem „LOS Sobowtooros". Największe wrażenie na publiczności III Festiwalu Śląskie Smaki® zrobił zespół Pieśni i Tańca Śląsk im. Stanisława Hadyny, który opuszczał scenę w burzy braw i okrzyków na bis.

Dodatkową atrakcją festiwalu jak co roku były liczne stoiska promocyjne twórców regionalnych, regionów i miast, degustacja potraw regionalnych, a wszystko to pod jedną nazwą „Oaza Różności". Po występie gwiazd festiwalu odbyło się to na co wszyscy czekali, a w szczególności uczestnicy konkursu: ogłoszenie wyników.

Poziom tegorocznego konkursu był niezwykle wysoki, stąd jury, w składzie którego zasiadali m.in. Emilia Krakowska, Hanna Szymanderska i Wiesław Ambros (Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej), nie miało łatwego zadania, jednak po licznych degustacjach i długich naradach ogłoszono następujące wyniki:

Kategoria profesjonalistów:

  • Złoty Durszlak i tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2008 otrzymał Zespół Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego z Wodzisławia Śląskiego za pasztet z królika z sosem śliwkowym z żurawiną , żurek z królika z ziemniakami, pieczone gołębie z boczkiem z czarnymi kluskami i czerwona kapustą;
  • Srebrny Durszlak zdobył Ośrodek Wypoczynkowo Rekreacyjny SILESIA z Międzybrodzia Bialskiego, za babkę z tarcizny, śląską polewkę i królika w śmietanie;
  • Brązowy Durszlak otrzymała Firma WAKO z Zabrza za kołocz z posypką, zupę z porów wigilijną z grzankami, polędwicę szpikowaną, czarne kluski, sałatkę z selera polewanego zarumienionym masłem.

Kategoria amatorów:

  • Złoty Durszlak i tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2008 otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Ornontowicach za szpajzę wiśniową, rosół z perliczki z makaronem, perliczkę duszoną z pasztecikami, kalarepą, kalafiorami i sałatą. Panie z Ornontowic już trzeci raz z rzędu zdobyły ten prestiżowy tytuł i w przyszłorocznej edycji festiwalu będą mogły stanąć w szranki wspólnie z profesjonalistami.
  • Srebrny Durszlak zdobyło Radio 90 z Rybnika za bitą śmietanę z truskawkami, żurek śląski z koperkiem, karminadel z niespodzianką z kalarepą na gęsto i młodą kapustą ze skwarkami,
  • Brązowy Durszlak otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Udorza w powiecie zawierciańskim za karpia oblanego masłem, zalewajkę i jaskółcze gniazda.

Po ogłoszeniu wyników zgromadzoną publiczność rozśmieszał kabaret „Kapela ze Śląska im. Józefa Poloka" z występem pod tytułem „Śląska Misja Cywilizacyjna". Jak co roku program Festiwalu wzbogaciła Ogólnopolska Konferencja Naukowa pt. „Kultura stołu w wiekach dawnych", podczas której swoje referaty wygłosili naukowcy, znawcy tematyki kulinarnej w literaturze, sztuce, obrzędach staropolskich. Wkrótce wszystkie wygłoszone referaty zostaną opublikowane we wspólnym pokonferencyjnym wydawnictwie.

Festiwal Śląskie Smaki odbył się 14 czerwca w Raciborzu, na pl. Długosza. Organizatorem jest Śląska Organizacja Turystyczna i Starostwo Powiatowe w Raciborzu.

Foto: Śląska Organizacja Turystyczna