Autorem wpisu jest: Sudety IT – Status

Podczas tegorocznych eliminacji do Festiwalu Kuchni Polskiej – Lubelskie Smaki uczestnicy mieli za zadanie przygotować dania związane z kuchnią lubelską. Dodatkową atrakcją były prezentacje regionalnych przysmaków: miodów, nalewek i wędlin.

Konkurs polegał na wykonaniu trzech potraw: przystawki lub deseru, zupy i dania głównego. Ekipy startujące w konkursie musiały poza talentem kulinarnym, wykazać się także wiedzą na temat historii i zwyczajów związanych z ich serwowaniem. Potrawy oceniały dwa zespoły sędziowskie: jury degustacyjne, złożone z osobistości związanych z życiem kulturalnym i społecznym Lubelszczyzny oraz jury profesjonalne, w składzie którego znaleźli się: Hanna Szymanderska – znawca kuchni regionalnej, autorka wielu książek kulinarnych, Paweł Malewski – znawca kulinarny, prezes Firmy Stalgast, Marzena Borkowska – przedstawicielka Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli oraz Magdalena Lipiec – dziennikarka Radia Lublin.

  • Potrawy serwowane przez ekipy były tak pyszne, że jurorzy mieli nie lada problem, by wyłonić zwycięzcę. Wśród startujących najlepsza okazała się ekipa Hotelu i Restauracji Feniks z Lubaczowa, w składzie: Władysława Wróbel i Marcin Szczygieł, którzy przygotowali łososia, zalewajkę i kaczkę faszerowaną.
  • Drugie miejsce zajęli Justyna Ciężka i Norbert Łukaszuk z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Radzyniu Podlaskim , ich potrawy to: śledź po radzyńsku, chłodnik wiejski i zrazy a la Szlubowski.
  • Na trzecim miejscu znalazła się ekipa Zespołu Szkół Zawodowych nr 1 z Białej Podlaskiej: Kamilę Hajczuk i Arkadiusza Butkiewicza, którzy zaserwowali deser Białą Damę, krem dyniowy z płatkami migdałowymi i udka faszerowane w miodzie z ziołami.

Laureaci tradycyjnie otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów. Zdobywcy I miejsca otrzymali również nagrody specjalne od Prezesa Firmy Stalgast – komplety profesjonalnych noży oraz prawo posługiwania się tytułem Kucharz Polski 2008.

Eliminacje Festiwalu Kuchni Polskiej – Lubelskie Smaki odbyły się 11 maja 2008r. w Puławach, na terenie dziedzińca Pałacu Książąt Czartoryskich.
Organizatorem imprezy jest firma Sudety IT – Status, Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Urząd Miasta Puławy, Lubelska Regionalna Organizacja Turystyczna.