Już po raz kolejny redakcja NaWidelcu.pl objęła swoim patronatem inspirującą konferencję „Kulinaria – wizytówka regionów turystycznych”,  która 4 kwietnia odbędzie się w Kampusie Grupy Uczelni Vistula przy ul. Stokłosy 3,  w Auli nr 5.

Podczas eventu, organizatorzy i prelegenci przybliżą uczestnikom dziedzictwo kulinarne wybranych regionów z całego świata, a po wszystkim zaproszą do dyskusji na temat kierunków, pomysłów i możliwości wykorzystania specyfiki kulinarnej danych miejsc do pomocy w rozwoju turystyki na wskazanym obszarze. Konferencja „Kulinaria – wizytówka regionów turystycznych” to także okazja do poznania odległych kultur i ich tradycji kulinarnych, charakterystycznych produktów regionalnych, a także zeznajomienia się z wartościowymi pracami naukowymi na powyższe tematy.

Spotkanie z ekspertami

Udział w Konferencji to także idealna okazja do nawiązania nowych znajomości, zarówno tych biznesowych, jak i towarzyskich. To właśnie  Warszawie, w Kampusie uczelni, 4 kwietnia wspólnie spotkają się eksperci kreowania produktu turystycznego na bazie dziedzictwa kulinarnego, pasjonaci gotowania i turystyki kulinarnej, w tym studenci i wykładowcy uczelni wyższych oraz szkół gastronomicznych, a także właściciele licznych restauracji, biur podróży, hoteli  czy przedstawiciele organizacji turystycznych.

Co w programie?

Organizatorzy wydarzenia vistula.edu.pl oraz sgtir.edu.pl przygotowało dla uczestników mnóstwo świetnych wykładów i warsztatów, dzięki którym każdy zainteresowany tematyką turystyki kulinarnej wyjdzie z Konferencji z dawką nowej wiedzy i, mamy nadzieję, pomysłów.

BLOK I.
PODSTAWY NAUKOWE ROLI KULINARIÓW W ROZWOJU REGIONÓW TURYSTYCZNYCH

9:45 – 10:00
Wykład wprowadzający – dr hab. Karolina Buczkowska-Gołąbek, AWF Poznań, Wiceprezes Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej, Turystyka Kulturowa

10:00 – 10:15
Rola kulinariów w rozwoju regionalnym – Maria Koc, Wicemarszałek Senatu RP

10:15 – 10:30
Turystyka Kulinarna w ujęciu geograficznym – prof. dr hab. Andrzej Kowalczyk Uniwersytet Warszawski

10:30 – 10:45
Polskie szlaki kulinarne a rozwój turystyki kulinarnej – Jacek Janowski Polska Organizacja Turystyczna

10:45 – 11:00
Rola turystycznych szlaków kulinarnych w zrównoważonym rozwoju – mgr Jolanta Kamieniecka, ekspert zrównoważonego rozwoju

11:00 – 11:15
Możliwości wykorzystania żywności ekologicznej w kreowaniu oferty turystyki kulinarnej – prof. dr hab. Irena Ozimek, dr Julita Szlachciuk, dr Sylwia Żakowska-Biemas SGGW

11:15 – 11:30
Karczma u bacy, krupnik babuni: autentyzm produktów lokalnych w rozwoju turystyki opartej o dziedzictwo – mgr Aleksandra Chabiera, przedstawiciel Narodowego Instytutu Dziedzictwa

11:30 – 11:45
Oferta gastronomiczna w turystyce –  mgr Marlena Pielak Marlena, mgr Ewa Ołubiec-Opatowska, dr hab. prof. Ewa, Czarniecka-Skubina, SGGW

11.45- 12.00
Dyplomacja kulinarna w służbie turystyki kulinarnej – dr Magdalena Tomaszewska Bolałek, kierownik Food Studies, Uniwersytet SWPS

12.00-12.15
Sieć Dziedzictwa Kulinarnego – Krzysztof Zaniewski, Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego

12.15-12.30 – Dyskusja

12.30 – 13:00 – Przerwa degustacyjna

 

BLOK II.
PREZENTACJA DOBRYCH PRAKTYK

13:00 – 13:15
Rozwój enoturystyki w Polsce – dr Anna Mazurkiewicz-Pizło, AWF Warszawa

13:15 – 13:30
Gastronomia warszawska, jako produkt turystyczny – mgr Ewa Rasińska, mgr Artur Głuchowski, dr hab. prof. Ewa Czarniecka-Skubina, SGGW

13:30 – 13:45
Kształtowanie oferty turystyki kulinarnej regionu na przykładzie wybranych wizytówek województwa podlaskiego – dr Piotr Kociszewski, Uniwersytet Warszawski

13:45 – 14.00
Jak stworzyć smakowitą destynację bez środków zewnętrznych? Studium przypadku: Wimlandia – dr inż. Katarzyna Janiszewska, ambasador World Food Travel Association na Polskę

14:00 – 14:15
Nad Bałtyk na rybę – asortyment dań rybnych w placówkach żywieniowych Trójmiasta i Półwyspu Helskiego – dr inż. Renata Korzeniowska-Ginter Akademia Morska w Gdyni

14:15 – 14:30
Jak smakują Karaiby – mgr Elżbieta Tomczyk-Miczka, Małopolska Organizacja Turystyczna

14:30 – 14:45
Turystyka kulinarna na Mauritiusie – dr inż. Katarzyna Janiszewska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

14:45-15.00 – Dyskusja i podsumowanie

Tak właśnie było rok temu na konferencji

Kulinaria – wizytówka regionów turystycznych


Zdjęcie z konferencji - Kulinaria 3
Zdjęcie z konferencji - Kulinaria 4

Zdjęcie z konferencji - Kulinaria 2

Zdjęcie z konferencji - Kulinaria 1

Zapraszamy!

W imieniu naszym oraz Organizatorów, zapraszamy wszystkich naszych czytelników na tą ciekawą Konferencję.

Więcej informacji znajdziecie na stronie – http://www.vistula.edu.pl/pl/page/nauka-i-biznes/konferencje-i-seminaria,kulinaria-wizytowka-regionow-532.