Łódzkie kulinarne święto nadchodzi! Wrzesień zmieni przemysłowe miasto położone w sercu kraju w stolicę smaku! Jemy w Łodzi rozpocznie się już 11 września.

Jemy w Łodzi Food Fest to idealna okazja do odkrywania nowych smaków, spotkań z przyjaciółmi przy aromatycznych posiłkach oraz… Po prostu do tego, by dobrze zjeść 😉

Festiwal kulinarny będzie trwał dwa tygodnie, a co ważniejsze – odbędzie się w Łodzi po raz pierwszy. Rozpocznie się 11 września, a zakończy – 24. Czternaście dni to czas na spróbowanie tego, co lubimy najbardziej. Lokalne restauracje, bistra, cukiernie czy kawiarnie zaś będą mogły w tych dniach pokazać swoim gościom to, co u nich najlepsze, w czym się specjalizują i co potrafią. Oprócz wspominanych pyszności, będzie to także szereg spotkań z gośćmi specjalnymi, bloki warsztatowe czy specjalnie opracowane trasy kulinarne o wyznaczonych tematykach.

Granita kawowa

Wyzwanie dla lokalnej gastronomii

W ramach Jemy w Łodzi restauracje i kawiarnie z okolic mają trudne zadanie: przygotować jedno popisowe danie lub menu degustacyjne, które wpisane zostanie w festiwalowe wydarzenia tematyczne.

Pierwszą opcją są opracowane trasy kulinarne – w sumie będzie ich aż 8, po trzy w każdym tygodniu i po jednej w sobotę i niedzielę. Wszystko po to, by smakosze mogli spróbować popisowych dań, które będą odpowiadać najnowszym trendom kulinarnym i będą „trzymać się” motywu przewodniego danej trasy.

Hamburger

Drugą opcją jest przygotowanie menu degustacyjnego. W ramach takiego jadłospisu mogą znaleźć się dowolne dania czy desery. Wszystko po to, by pokazać się z jak najlepszej strony i oczarować swoich gości niespotykaną kompozycją smaków, barw i kształtów.

Trzecim wyzwaniem dla restauratorów są wydarzenia specjalne. W ich skład wchodzą między innymi prelekcja, warsztaty, degustacje czy pokazy zorganizowane we współpracy z różnymi partnerami Jemy w Łodzi. Wydarzenia specjalne to najlepsza okazja, by poznać znamienite osobowości z branży, nauczyć się czegoś nowego i poszerzyć swoją wiedzę.

Tematyczne trasy kulinarne

  • Burgery i Spółka 11-17.09.

Gastromachina, House of Sushi, Klubopiwiarnia, MOTYWY, Pit Stop Steak&Burger, Rajskie Jadło, Senoritas, Szpulka, Szyby Lustra, Wall Street BBQ

  • Trasa azjatycka 11-17.09.

House of Sushi, Porcja, Sendai Sushi,  Stacja Street Food, Susharnia, Sushi w dłoń, Sushi Zielony Chrzan, Szwalnia Smaków, Zjadliwości, Złoty Imbir

  • Owocowe Słodkości 11-17.09.

Bawełna, Cocoart’s, Hort Cafe, Lokal, Montag, MOTYWY, Owoce i Warzywa, Pączek&Spółka, Porcja, Prosto z mostu, Rajskie Jadło, Sushi w dłoń, Szwalnia smaków, Vapiano

  • Weekend z owocami morza 14-17.09.

Angelo Ristorante, Bawełna, DOKI gastrobar, Essenza Italiana, Farina Bianco, La Vende Manufaktura, MOTYWY, Quale Restaurant, Vapiano

  • Grande Pasta 18-24.09.

Angelo Ristorante, Bawełna, DOKI gastrobar, Essenza Italiana, Farina Bianco, La Vende Manufaktura, Peperoncini, Pit Stop Steak&Burger, Rajskie Jadło, Tawerna Pepe Verde, Vapiano

  • Roślinna Łódź 18-24.09.

Lokal, MOTYWY, Porcja, Sendai Sushi, Stacja Street Food, Sushi w dłoń, Zjadliwości

  • Kawa Alternatywnie 18-24.09.

Cocoart’s, Kawiarnia w Podwyrku, La Vende Manufaktura, Montag, Owoce i Warzywa, Prosto z mostu, Szpulka, The Brick

  • Weekend z podrobami 21-24.09.

Galicja, Klubopiwiarnia, La Vende Manufaktura, Lokal, Rajskie Jadło, Restauracja na Zdrowie, Servantka, Stacja Street Food, Szwalnia Smaków Szpulka, Szyby Lustra, Tubajka, Wall Street BBQ

  • Menu degustacyjne 11-17.09.

Angelo Ristorante, Fatamorgana, Filharmonia Smaku, Gastromachina, Quale Restaurant, Sendai Sushi, Servantka, Zjadliwości

  • Menu Degustacyjne  18-24.09.

Angelo Risorante, DOKI gastrobar, Fatamorgana, Quale Restaurant, Sendai Sushi, Servantka, Zjadliwości

Warsztaty, pokazy kulinarne, degustacje

Wydarzenia specjalne, o których wspominaliśmy wyżej, to miedzy innymi szereg wartościowych szkoleń, takich jak: Tajniki kuchni azjatyckiej – wykład Dariusza Richtera z Kuchni Świata, warsztaty cukiernicze, czyli wypieki w nowoczesnej odsłonie, szkolenie z zakresu marketingu dla restauracji – jak zdobyć i utrzymać klientów, degustacja win z Wojciechem Bońkowskim, warsztaty dla dzieci – Kuchnia Azjatycka czy spotkanie z Samar Khanafer na temat prowadzenia działalności kreatywnej od kuchni.

Oprócz tego będzie można samodzielnie wyprodukować własne praliny, dowiedzieć się, jak uwarzyć najlepsze piwo czy nauczyć się jak rozpoznać najlepszej jakości aromatyczną kawę.

Będzie się działo! Zapraszamy!