Autorem wpisu jest: Sudety IT – Status

Pierwsze tegoroczne eliminacje X Mistrzostw Polski w Grillowaniu odbyły się na dziedzińcu Pałacu Książąt Czartoryskich w Puławach, w sobotę 10 maja 2008. O godzinie 14.00, dziesięć zespołów stanęło do rywalizacji.

Uczestnicy musieli usmażyć na grillu 4 rodzaje mięs: filet z kurczaka, pstrąga, karczek wieprzowy i żeberka. Obowiązkowo dodatkiem do potraw był miód. Wszystkie potrawy podawane były jurorom co 45 minut. Przy ocenie sędziowie brali pod uwagę m.in.: smak i wygląd potrawy, jej podanie oraz kompozycję. Przewodniczącym jury profesjonalnego był Jacek Jakubczak – prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników – Region Lubelski, towarzyszyły mu: Marzena Borkowska z Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Rejowcu i Magdalena Lipiec z Radio Lublin.

Potrawy oceniało również tzw. jury degustacyjne, w którego składzie znajdowały się osoby związane z regionem lubelskim.Po spróbowaniu wszystkich konkursowych dań, jury zdecydowało, że:

  • pierwsze miejsce zajmuje reprezentacja Zespołu Szkół Zawodowych nr 1 z Białej Podlaskiej – Artur Stasiuk i Paweł Prańczuk,
  • drugie miejsce należy do Moniki Beszty i Tomasza Kaczora z Zespołu Szkół Technicznych z Bełżyc,
  • trzecie miejsce przypadło ekipie Zespołu Szkół Rolniczych w Pszczelej Woli: Mariuszowi Grabczyńskiemu i Mirosławowi Chromczakowi.
  • Zdobywcy trzech pierwszych miejsc, poza nagrodami rzeczowymi, dostali się także do Finału X Mistrzostw Polski w Grillowaniu.


Organizatorem imprezy jest firma Sudety IT – Status, współorganizatorzy: Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Urząd Miasta Puławy i Lubelska Regionalna Organizacja Turystyczna.