Za parę chwil ruszymy na zimowe wojaże. Trafiając to tu, to tam, warto nie zdawać się na przypadek przy wyborze miejsc, w których przyjdzie nam popasać.

Co, zatem wybrać?

W Pradze obowiązkowo najstarszą piwiarnię na świecie z własnym browarem, czyli U Fleků. Pierwsze wzmianki o warzeniu w tym miejscu piwa pochodzą z roku 1499, kiedy właścicielem browaru był Vit Skřemenec. Pamięć o tym fakcie trwa w nazwie ulicy, przy której mieści się gospoda – Křemencova nr 11. W 1762 r. browar przejął Jakub Flekovský, od którego pochodzi obecna nazwa piwiarni.

Warzy się tu jeden gatunek piwa – 13% niefiltrowanego lagera, znakomite, mocne, ciemne piwo, którego rodowód sięga 1843 roku. Ten słodowy napój o kremowo-kawowym aromacie z wyraźną chmielową nutą jest klasycznym przykładem gatunku. Flekowskie, które chętnie pijał Jaroslav Haśek (ten od „Przygód dobrego wojaka Szwejka”), jest doskonałym akompaniamentem do podawanego tu specjalnego rodzaju sera dojrzewającego w solance, który co tu dużo mówić … śmierdzi.

Pivní sýr serwuje się podobnie jak u nas „tatara”. Na talerzyku gość dostaje posiekany ser, łyżkę musztardy, siekaną cebulkę, kopkę mielonej papryki i mały kieliszek piwa. To, gość miesza sobie osobiście i pochłania z masłem i pieczywem. Pycha!

Liczne sale restauracyjne są położone wokół dziedzińca. W jednej z nich odbywają się spektakle cieszącego się niesłabnącym zainteresowaniem kabaretu. W lokalu można również usłyszeć tradycyjne czeskie utwory biesiadne w wykonaniu praskich muzyków. Na jednej ze ścian otaczających dziedziniec znajduje się malowidło pędzla obecnego właściciela z napisem: „Błogosławiona matka, która wyda na świata piwowara”. W czasach komunistycznych lokal przeszedł na własność państwa, ale po aksamitnej rewolucji w 1989 roku, powrócił do rodziny dawnych właścicieli piwiarni.

U Fleků posiada własne muzeum piwowarskie. Można również zobaczyć jak obecnie warzy się tu piwo. Browar wraz z gospodą był na przestrzeni wieków rozbudowywany i ma obecnie 8 sal mieszczących z górą 600 gości oraz obszerny ogród na 500 miejsc. Lokal cieszy się wielką popularnością, ale żaden szanujący się miłośnik piwa nie powinien go ominąć. Stąd, warto pomyśleć o wcześniejszej rezerwacji takiej wizyty.

Rezerwacja: e-mail: [email protected], tel.: + 420 224 934 019–20, mobil: + 420 602 660 290 fax: + 420 224 934 805.