Autorem wpisu jest: Aneta Próchniak, Wojciech Barchański (Gastronomia

I Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej w Skoczowie powołano do życia, by przypomnieć stare przepisy i sposoby przyrządzania potraw z regionu Podbeskidzia, wypromować regionalne potrawy, produkty, rękodzieło i folklor góralski. Okazał się wydarzeniem na dużą skalę, nie tylko z powodu obecności znakomitych gości świata kulinarnego. W ciągu dwóch festiwalowych dni wystąpiło mnóstwo zespołów oraz kapel i gawędziarzy ludowych, którzy bawili publiczność, a liczne stoiska, nie tylko kucharskie nęciły, aby spróbować specjałów i wytworów sztuki góralskiej.

Głównym wydarzeniem pierwszego dnia imprezy był konkurs kulinarny. Wzięło w nim udział dziewięć dwuosobowych ekip, które miały za zadanie przygotować danie główne z jagnięciny.
W konkursie wystartowali: Bartłomiej Gorodaczyński i Jarosław Gorodaczyński (Hotel „Kotarz", Brenna), Katarzyna Pankiewicz i Maciej Gołdyn (Zamek Krasiczyn), Tomasz Ciaś i Marek Łukasiewicz (Zamek Baranów), Wojciech Harapkiewicz i Mateusz Balcarek (hotel „Królewski", Gdańsk), Damian Kupis i Sebastian Sowiński (restauracja „Secesja", Gliwice), Jaroslav Cabnk i Jan Kralik (hotel „Marlene" ze Słowacji), Sarró Mihaly i Szabó Tamas (dom winny św. Gelerta, Węgry), Josef Sikora i Jiri Liska (hotel „Santos", Czechy), Andrii Perednii i Svitlana Savyneteska z „Gastro Serwis" – Ukraina).

Zmagania startujących ekip oceniało jury w składzie:

JURY Profesjonalne:

  • Jean Bos – prezydent Euro -Toques (Polska), przewodniczcy jury
  • Wolfgang P. Menge – prezydent Euro-Toques (Niemcy)
  • Waldemar Hołówka – Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Ekspert Kulinarny (Polska)
  • Piotr Paweł Malewski Stalgast – Ekspert Kulinarny (Polska)
  • Łukasz Piekarski – Beskidzki Klub Kulinarny (Polska)

JURY techniczne:

  • Arleta Żynel – wiceprezydent Euro -Togues (Polska)
  • Irina Chetverikova – Ukraina
  • Marcin Orawiec – Beskidzki Klub Kulinarny (Polska)
  • Kordynator główny jury – Wiesław Ambros, Akademia Sztuki Kulinarnej (Polska)

Wyniki zmagań konkursowych:

  • I miejsce: WOJCIECH HARAPKIEWICZ i MATEUSZ BALCAREK (HOTEL KRÓLEWSKI GDAŃSK), wartość nagród rzeczowych ufundowanych przez sponsorów: 5 000 zł,
  • II miejsce: JAROLAV CABNK i JAN KRALIK (HOTEL MARLENE – SŁOWACJA), wartość nagród rzeczowych ufundowanych przez sponsorów: 3 000 zł,
  • III miejsce: TOMASZ CIAŚ i MAREK ŁUKASIEWICZ (ZAMEK BARANÓW), wartość nagród rzeczowych ufundowanych przez sponsorów: 2 000 zł

Ponadto przyznano wyróżnienia specjalne:

• Puchar Pani Burmistrz Miasta Skoczów – SARRÓ MIHALY i SZABÓ TAMAS (DOM WINNY ŚW. GELLERTA – WĘGRY
• Puchar Euro-Toques – PEREDNII ANDRII i SAVYNETESKA SVITLANA GASTRO SERVIS – UKRAINA
• Puchar Beskidzkiego Klubu Kulinarnego – JOSEF SIKORA i JIRI LISKA – HOTEL SANTIS, CZECHY
• Nagroda Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej – BARTŁOMIEJ GORODACZYŃSKI i JAROSŁAW GORODACZYŃSKI, HOTEL KOTARZ BRENNA
• Nagrodę Specjalną czasopisma GASTRONOMIA POLSKA – KATARZYNA PANKIEWICZ i MACIEJ GOŁDYN, ZAMEK KRASICZYN

Rywalizacja podczas konkursu odbywała się na profesjonalnych stanowiskach gastronomicznych udostępnionych przez sponsora festiwalu – firmę STALGAST.

Poza konkursem, organizatorzy przygotowali wiele atrakcji. Jedną z nich było przyrządzenie „gulaszu dziadowskiego" na ogromnej patelni o średnicy 1,7m. Można go było spróbować po zakupie specjalnej cegiełki w cenie 2 zł. Potrawę przygotowali członkowie Beskidzkiego Klubu Kulinarnego. Również mama Golcowa aktywnie włączyła się w zbiórkę funduszy i ugotowała pyszną, tradycyjną kwaśnicę, a chętni do jej spróbowania ustawiali się w długą kolejkę.
Pani Katarzyna Golec z Fundacji Braci Golec podsumowując zbiórkę ujawniła, że w niedzielę na skoczowskim rynku zebrano ponad 2000 zł na cele charytatywne. Za cegiełki zakupione u wolontariuszy Fundacji Braci Golec można było dostać porcję pysznego gulaszu lub kwaśnicy gotowanej przez samą seniorkę rodu Golców. Niestety kotły pozwoliły na ograniczoną sprzedaż kuponów, ale są plany by w przyszłym roku jedzenia było jeszcze więcej, a co za tym idzie, by zbiórka była bardziej okazała. Było to w jej ocenie bardzo cenne doświadczenie, które zaowocuje w przyszłości jeszcze lepszymi wynikami.

I Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej odbył się na skoczowskim Rynku, 25 – 26 lipca 2009 roku. Organizatorzy: Urząd Miasta Skoczów, Miejski Dom Kultury, Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, Beskidzki Klub Kulinarny.

Foto: Artur Żagan (Gastronomia Polska)