Autorem wpisu jest: Sudety – IT

Pierwszy wrześniowy weekend upłynął na kolejnych eliminacjach Festiwalu Kuchni Polskiej. Tym razem zaprezentowano kuchnię dolnośląską. Od razu nasuwa się pytanie: czym charakteryzuje się owa kuchnia? Region Dolnego Śląska jest jednym z najbardziej zróżnicowanych kulturalnie, etnograficznie i…. kulinarnie. By pokazać te różnice oraz przywrócić świetność zapomnianych potraw, w konkursie połączono Zespoły Folklorystyczne i Koła Gospodyń Wiejskich z zawodowymi kucharzami ze znanych hoteli i restauracji. Amatorzy przygotowywali dania, które od pokoleń przyrządzano w ich domach, zaś profesjonaliści pomagali serwować te dania na sposób współczesny.

Pracę ekip oceniało profesjonalne jury w składzie: Hanna Szymanderska- przewodnicząca, autorka wielu książek kulinarnych; Henryk Dumin – etnolog, niezależny ekspert kulinarny; Lesław Kołodziej – wiceprezes Dolnośląskiej Loży Kulinarnej, członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni; Grzegorz Pomietło – szef kuchni Art Hotel oraz Robert Kalinowski – firma Bonduelle.
Jurorzy mieli nie lada zadanie, ocenienie tak różnorodnych potraw nie należy do najłatwiejszych. Jednak udało się wyłonić zwycięzców.

Pierwsze miejsce zdobyła ekipa Koła Gospodyń Wiejskich z Różyńca – Zespół Ludowy ALE – BABKI. Przedstawicielką licznej, bo liczącej aż 14 osób grupy, była Władysława Laskowska – Mosiądz. Zespołowi pomagał pan Bogdan Rek z Hotelu Orbis Wrocław.
Drugie miejsce zajęły: Teresa Płotnica i Bronisława Matczak z Zespołu Ludowego JARZĘBINA ze Skorzenic. Panie postanowiły wystąpić bez pomocy profesjonalistów, jak widać z dobrym skutkiem.
Zaś na trzecim miejscu wyróżniono Koło Gospodyń Wiejskich z Ołdrzychowic – Artura Szczytowskiego, Lucynę Wołg i Halinę Witos, których koordynatorem był Piotr Lipski z Hotelu Hermes w Szklarskiej Porębie.

Wszystkich miłośników kuchni zapraszamy na ostatnie już eliminacje Festiwalu Kuchni Polskiej, które odbędą się 30 września 2007 w Krakowie.

Foto: Sudety-IT

Na zdjęciu: ekipy podczas pracy

Galeria: laureaci konkursu, zdobywcy II miejsca, zdobywcy III miejsca, jurorzy podczas oceny potraw