Autorem wpisu jest: Sudety – IT

17 czerwca na rynku w Rawiczu podczas Ogólnopolskich Dni Wędliniarstwa odbyła się wielkopolska edycja Festiwalu Kuchni Polskiej. W konkursie kulinarnym zorganizowanym przez firmę SUDETY IT – STATUS, Stowarzyszenie Dni Wędliniarstwa oraz Urząd Miasta i Gminy Rawicz uczestniczyło 11 ekip reprezentujących Wielkopolskę. Mieszkańcy Rawicza oraz Goście mogli posmakować tradycyjnych wielkopolskich potraw, serwowanych w atmosferze folkloru, jaką stworzyły liczne występy chórów dziecięcych, zespołów folkowych oraz orkiestry dętej.

Każda z ekip musiała przygotować tradycyjną potrawę związaną z regionem Wielkopolski, przy czym karp musiał być składnikiem jednej z nich.
Potrawy przyrządzone przez uczestników oceniało Jury profesjonalne złożone ze znawców w dziedzinie kuchni polskiej i regionalnej oraz członków Urzędu Miasta i Gminy Rawicz, w składzie: Leszek Gryka, Mariusz Tkaczyk, Janusz Belczyk, Janusz Murawka i Krystyna Marszałek oraz Hanna Szymanderska – przewodnicząca Jury. Dania serwowane przez ekipy oceniało również tzw. „Ślepe” Jury, którego członkowie nie mieli kontaktu z drużynami, a potrawy przynoszone do degustacji były specjalnie kodowane. Jurorzy oceniali potrawy zarówno pod względem smaku, estetyki wykonania i podania, jak i pod względem znajomości zwyczajów związanych z serwowaniem. Po długich obradach wyłoniono zwycięzców Festiwalu Kuchni Wielkopolskiej:
W kategorii profesjonalistów.
Na pierwszym miejscu uplasowali się Patryk i Marcin Wróblewscy z Restauracji Markiz i Cukierni Andrzeja Nowaczyńskiego w Lesznie, którzy swoich konkurentów pozostawili w tyle serwując: zupę rybną z rodzynkami, migdałami i kluseczkami z karpia z szafranem; pierś z kaczki nadziewaną grzybami z szagówkami rumienionymi na maśle, kapustą modrą i sosem na miodzie i winie oraz tradycyjnym plackiem drożdżowym z kruszonką na maśle w akompaniamencie jabłek na miodzie z sosem czekoladowym. Drugie miejsce zajęli Anna i Filip Pietruńko ze Sport Pub Hattrick Poznań, którzy wykonali: ciastko z karpia, zupę zasmażaną z białej kapusty i chrzanu oraz cygankę – gulasz ziemniaczany z papryką. Miejsce trzecie zajęła ekipa Sport Pub Hattrick w składzie: Natalia Gryka i Jarosław Nowak, przygotowali oni: befsztyk tatarski po poznańsku, zupę ze świeżych ogórków i omlet ziemniaczany po poznańsku.

W kategorii amatorów pierwsze miejsce zajęła ekipa z Domu Kultury w Rawiczu: Ewa Żyto-Kaczan i Tomasz Bzdęga, przygotowując: karpia ze szpinakiem z sosem czosnkowym, zupę krem z selera z grzankami oraz rolady ze schabu nadziewane śliwkami w sosie śliwkowo-morelowym z marchewką glazurowaną. Miejsce drugie zajęli Anita , Grzegorz Orschulok i Marita Bok z Biura Podróży Top z Gorzowa Wielkopolskiego, serwując rogale nadziewane marmoladą, krupnik z grzybami suszonymi oraz karpia smażonego tradycyjnie z młodymi ziemniakami i surówkami z warzyw sezonowych. Na trzecim miejscu uplasowała się ekipa Gminy Rawicz w składzie: Joanna Jankowska i Robert Szymkowiak, którzy przygotowali: migdałowe dzwonka, aksamitną zupę pieczarkową i schab nadziewany owocami.
Zwycięzcy otrzymali nagrody rzeczowe w postaci sprzętu AGD i upominki ufundowane przez sponsorów Festiwalu: Tesco, Pan Karp, Stalgast, Hotel LAS i ChemaN.

Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy, a miłośników Kuchni Galicyjskiej zapraszamy na kolejną edycję, która odbędzie się w Kazimierzu nad Wisłą 8 lipca 2007.

W ramach IV Ogólnopolskich Dni Wędliniarstwa przeprowadzono także eliminacje regionalne IX Mistrzostwa Polski w Grillowaniu. Tegoroczne wydarzenie łączyło wysiłek organizacyjny firmy Festiwale Smaku (grupa Sudety IT- Status) oraz Stowarzyszenie Ogólnopolskie dni Wędliniarstwa wraz z Urzędem miasta i gminy w Rawiczu. Mecenasami grillowania w Polsce w tym roku są firmy Shell Gas- która zapewniała nam pyszne grillowanie na doskonałym gazie, firma Hendi – gwarantująca nam zaplecze gastronomiczne, w tym grille, oraz Unity Line – przewoźnik promowy. Szczególne podziękowania należą się także dla Pana Tadeusza Pawłowskiego – burmistrza miasta Rawicz, oraz Panu Piotrowi Domanieckiemu – zastępca burmistrza, którzy z ramienia Urzędu i Gminy dołożyli wszelkich starań aby cała impreza miała odpowiednią oprawę i organizację. Patronami honorowymi całości wydarzenia była Fundacja Promocji Polskiej Żywności oraz WBQA – światowe stowarzyszenie grillowe

Mistrzostwa w Grillowaniu odbywały się na Rawicki rynku, wokół którego rozstawione były rozmaite stanowiska firm z branży gastronomicznej oraz rozrywkowo – zabawkarskiej zapewniając liczne atrakcje zarówno dla podniebienia jak i wymagających gustów najmłodszych uczestników wydarzenia. Od samego rana trwały przygotowania do rozpoczęcia edycji regionalnej Mistrzostw, te zaś ruszyły pełna parą o godzinie 11.00 inaugurując cały dzień zmagań kulinarnych, przeplatanego bogatym programem artystyczno- rozrywkowym wypełnionym konkursami, występami orkiestry, zespołów muzycznych i tanecznych, konkursami oraz występem gwiazdy wieczoru, cygańskiego zespołu „Cilagos”
Eliminacje Mistrzostw w Grillowaniu przebiegały w dwóch kategoriach: amatorów oraz ekip profesjonalnych kucharzy. W sumie do zmagań kulinarnych przystąpiło 14 ekip składających się z 2-3 osób które musiały wykazać się kunsztem kucharskim przygotowując cztery potrawy wraz z dodatkami w następującej kolejności: filetowane piersi z kurczaka, pstrąg, karczek wieprzowy oraz żeberka wieprzowe. Każda z ekip dysponując w pełni wyposażonymi stanowiskami grillowymi miała na przygotowanie poszczególnych potraw po 45 minut. Potrawy te oceniane było przez dwie kategorie jury ; tzw. „ślepe” jury degustujące potrawy nie wiedząc która z ekip je przygotowywała, oraz jury profesjonalne złożone z kucharzy zawodowców oceniające przygotowane potrawy bezpośrednio przy stanowiskach poszczególnych drużyn. Jury „ślepe” składało się ze smakoszy, regionalnych przedstawicieli władz, ludzi związanych z mediami oraz dziennikarzy, w sumie dwadzieścia osób próbowało, smakowało i oceniało dzieła kulinarne wszystkich ekip. Natomiast jury profesjonalne składało się z zawodowych kucharzy, pod przewodnictwem Pana Tadeusza Hupy potrawy oceniali : Pan Leszek Gryka, Pan Janusz Maruwka, Pani Krystyna Marszałek, Pan Bogusław Rek oraz Pan Waldemar Załuski.

Wszystkie potrawy były oceniane przez jurorów w dziesięcio-stopniowej skali a ocenie podlegały takie elementy jak smak potrawy, jej wygląd i podanie, oraz kompozycja. Serwowane co 45 minut dania zachwycały swym smakiem oraz kunsztem przygotowania co nie ułatwiało pracy jury, jednak pod koniec zmagań drużyn niektórzy mieli już swoich faworytów.

Ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród eliminacji IX Mistrzostw Polski w Grillowaniu odbyło się na zorganizowanej w miejscowym Domu Kultury Gali, która zgromadziła wszystkie grillujące ekipy, jurorów, miejscowe władze i organizatorów oraz przedstawicieli mediów. Galę prowadził Marek Mazurkiewicz natomiast nagrody wręczało grono Jury profesjonalnego pod przewodnictwem Tadeusza Hupy oraz Wiesław Chudy Prezes Stowarzyszenia Ogólnopolskie Dni Wędliniarstwa.

Wśród amatorów pierwsze miejsce w zmaganiach Rawickich eliminacji IX Mistrzostw Polski w Grillowaniu zajęła reprezentacja Gminy Rawicz w składzie: Maciej Osiński, Szczepan Karkosz, Waldemar Łoza, kolejne drugie miejsce eliminacji przypadło Gminie Pakosław barwy której reprezentowali: Aniela Naskręt, Walentyna Szkaradek, Małgorzata Jurdeczka, najniższy stopień podium uzupełniła ekipa Gminy Miejska Górka której członkami byli : Grzegorz Adamowicz, Weronika Kaczmarek oraz Jacek Stróżyk. W kategorii ekip profesjonalnych na najwyższym stopniu podium uplasowała się drużyna Art Hotelu Wrocław w skład której weszli : Rafał Ratajczyk oraz Paweł Ryckiewicz, tuż za nimi uplasowała się ekipa z Hotelu Orange w Poznaniu reprezentowanej przez : Jarosława Nowaka i Bartosza Maciejewskiego, stawkę ekip profesjonalnych zamknęło niesamowicie wesołe trio z Poznania, ekipa Restauracji Brovaria w następującym składzie : Marek Buziuk, Karol Stodolny oraz Maciej Fąferek. Wszystkim ekipom biorącym udział w Rawickich eliminacjach dziękujemy za udział i zapraszamy za rok.

Ekipy amatorskie oraz profesjonalne które uplasowały się na podium eliminacji Rawickich IX Mistrzostw Polski w Grillowaniu wywalczyły sobie prawo startu w wielkim Finale Mistrzostw Polski w Grillowaniu który odbędą się 28 lipca we Wrocławiu na które już dziś wszystkich zapraszamy.