Autorem wpisu jest: ***

W poznańskim hotelu "NH" na początku marca br. odbyła sie degustacja hiszpańskich win musujących Cava. Zorganizowana przez Institut del Cava degustacja to część trzyletniej kampanii promocyjnej pod nazwą „Cava Pasion".

Wina Cava to bogata różnorodność smaków i aromatów. 150 letnia tradycja, doskonalona od pokoleń receptura i chęć odkrywania nowych smaków sprawiła, że 266 producentów Cava oferuje dziś ponad 1300 różnych rodzajów tego trunku. Różnorodność ta jest w dużej mierze zasługą niepowtarzalnej dla każdego producenta wina mieszanki różnych odmian winogron, z których powstaje wino oraz składu mieszanki, którą uzupełnia się ubytek wina powstały po usunięciu osadu po II fermentacji.

Tym razem szansę na pokazanie swoich win miało 23 producentów. Zaprezentowali 40 różnych win Cava. W imieniu organizatorów gości powitała Maria del Mar Torres, dyrektor wykonawcza Institut del Cava.

Podczas pierwszej części zaproszeni goście przetestowali 15 różnych win Cava. W drugiej części spotkania 40 rodzajów win łączono z odmiennymi smakowo potrawami. Serwowano ser Manchego, szynkę Serrano oraz słodkie wypieki. Nie zabrakło również polskich kabanosów, pieczywa i gorzkiej czekolady. Wszystko po to, by pokazać zaproszonym, że wina Cava oprócz specjalnych okazji mogą być również doskonałym uzupełnieniem posiłku i tworzyć z nim niezapomnianą smakowo kompozycję.

Degustacja odbyła sie 3 marca 2009 roku w poznańskim hoteku NH. Degustację poprowadził Krzysztof Dobryłko.