Jak to się stało, że polskim oknem na szwedzki kulinarny świat jest… sklep meblowy? To tam możemy znaleźć właśnie przysmaki z północy Europy. Dziś szczególnie warto dowiedzieć się czegoś na temat szwedzkich słodkości, bowiem to właśnie 10 grudnia przypada Pepparkakans dag – święto bożonarodzeniowych pierniczków, dziś podawanych przez cały rok na słodko, ale i wytrwanie!

Cieniutkie, rumiane i chrupiące – tak w skrócie można opisać pierniczki Pepperkakor, które przywędrowały do nas ze Szwecji. Zwane są po prostu bożonarodzeniowymi ciasteczkami lub skandynawskimi. Ich wyróżnikiem jest charakterystyczny, lekko ostry, ale wyrazisty smak przypraw, głównie imbiru, kardamonu i goździków, bo to właśnie one kryją się pod naszym określeniem „smak piernikowy” 🙂 Możemy je kupić w szwedzkim sklepiku sklepu meblowego ;), ale także przygotować samodzielnie – to świetna frajda dla dzieci, a dla nas ułatwienie w kuchni, bo milusińscy chętnie angażują się w wykrawanie ciasteczek. Pierniczki możemy nie tylko spałaszować w święta, kiedy można je także powiesić na choince, ale są idealne także na każdą porę roku. W Szwecji podaje się je do herbaty czy kawy, ale także z… serem pleśniowym i winem!

Pepperkakor - szwedzkie pierniczki

Składniki:

Czas przygotowania

25 minut

Liczba osób

wiele

Przechowuj w metalowych, szczelnie zamkniętych puszkach, by nie straciły kruchości.

W garnuszku podgrzej syrop, masło i cukier, przemieszaj od czasu do czasu i gotuj aż do czasu, gdy kryształki cukru rozpuszczą się. Zdejmij z ognia i odstaw na pół godziny do wystygnięcia. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Dodaj jajko i zrobiony przed chwilą syrop.

Zagnieć przy pomocy miksera – ręczne przysparza trudności, bo ciasto jest baardzo klejące. Z gotowego ciasta ulep kulę (dodaj trochę mąki, jeśli będzie zbyt klejące, by to zrobić), owiń ją przezroczystą folią i daj do lodówki na dwie godziny.

Po tym czasie bardzo cienko rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy lub silikonowej macie. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni, foremkami wycinaj dowolne kształty (na święta mogą być tematyczne – gwiazdki, reniferki – tak po szwedzku ;)). Piecz na papierze lub na macie silikonowej przez 8-10 minut – do czasu aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić. Pamiętaj, że im cieńsze pierniczki, tym krótszy powinien być czas ich pieczenia.

Smacznego!

przepis z deliciousdays.com
fot. blog.liu.se