Z okazji zbliżającego się Dnia Matki, postanowiłam moją własną Rodzicielką uraczyć chińszczyzną po mojemu. Danie jest w chińszczyźnianym stylu, nieźle wygląda i cieszy się powodzeniem u mnie w domu. Chińszczyzna a’la Łyżeczka to kurczak z ryżem i warzywami w sosie słodko-kwaśnym. Jak się to robi? Trochę trzeba się pobawić.

 

Składniki:

Czas przygotowania

minut

Liczba osób

Przygotowanie:

  • ryż ugotować jaki kto woli – może być biały, paraboiled, albo paraboiled z dzikim lub brązowy.
  • pierś z kurczaka pokroić w cienkie paseczki (im cieńsze paski, tym ciekawszy efekt), obtoczyć w marynacie i leciutko w mące ziemniaczanej. Tak przygotowanego kurczaka trzeba podsmażyć na oleju na dość dużym ogniu, żeby się szybko usmażył, nie zaczął się dusić.

Oczywiście można użyć innego mięsa, jak kto lubi.

  •  warzywa w mojej wersji to akurat to co mam w lodówce. Zwykle to marchew, seler, pietruszka, por, pieczarki, cebula, papryka – różne kolory. Czasem jak mam świeży, zielony groszek czy fasolkę szparagową to też wrzucam. Dziś nie miałam ani papryki ani pieczarek, ale dałam pędy bambusa, które zakupiłam specjalnie na tę okazję.

Warzywa kroję w bardzo cienkie paski, powiedzmy, że to wychodzi takie julienne, por kroję w cienkie plasterki, cebulę drobno siekam.

  • na rozgrzany olej wrzucam cebulę, potem kolejno por, grzyby i na końcu warzywa twarde czyli marchew, seler, pietruszkę. Pędy bambusa i podobne wynalazki na samym końcu. Podsmażam na dużym ogniu, potem uzupełniam lekko oliwą, żeby były chrupkie i błyszczące.

chinszcz1

A teraz sos. Przepis mam z książki Marka Łebkowskiego: „Przystawki i zupy. Sekrety mojej kuchni”. Łebkowski, to jeden z moich ulubionych piszących i fotografujących kucharzy. Oto przepis:

Składniki:

Czas przygotowania

minut

Liczba osób

Przygotowanie:

  • szalotkę (cebulę) drobno posiekać
  • czosnek przecisnąć przez praskę lub zmiażdżyć
  • imbir pokroić w zapałkę wzdłuż włókien
  • jak mamy papryczki to usuwamy gniazda nasienne i drobno siekamy

Wykonanie:

  • do rondelka wlewamy sok, rozpuszczamy w soku mąkę ziemniaczaną (żeby nie zrobiły się grudki)
  • dodajemy przecier, papryczki (lub kapkę sosu chili), szalotkę, imbir, czosnek, ocet i cukier
  • podgrzewamy mieszając, aż sos zgęstnieje. Jak nie lubimy za gęstego to można dolać trochę soku z pomarańczy.
  • doprawiamy solą i jak trzeba cukrem i chili.

I tyle. Sos można podawać do drobiu, ryb, krewetek smażonych w cieście lub po prostu zajadać z warzywami, jak kto nie lubi mięcha. Można dodać ananasa pokrojonego w kosteczkę, wtedy dać mniej cukru. Ja zawsze ananasa zjadam, zanim zdąży dotrzeć do jakiegokolwiek sosu.